kurdisk

Artikkelstart

Kurdisk er en fellesbetegnelse på fem nært beslektede språk som hører til den vestlige undergruppen av den iranske språkgrenen av indoeuropeisk.

Faktaboks

Uttale
kˈurdisk

De kurdiske språkene tales av sammenlagt ca. 25-30 millioner kurdere i Kurdistan, det vil si fjellandet i grenseområdene mellom Tyrkia, Iran, Irak og Syria, samt i en kurdisk enklave i Cihanbeyli sør for Ankara. I tillegg bor det noen hundre tusen kurdere i de tidligere Sovjetrepublikkene i Kaukasus og anslagsvis trekvart million kurdiske innvandrere i Vest-Europa, fortrinnsvis i Tyskland.

Kurdiske språk

De fem kurdiske språkene er:

  1. Kurmanji eller nordkurdisk i Tyrkia, Syria, Kaukasus og den nordlige halvdelen av kurdisk bebodde områder i Iran, samt helt nord i de kurdiske områdene Irak (Bahdinan). Språket snakkes også av kurdere i Khorasan-provisen i nordøstlige Iran.
  2. Sorani eller sørkurdisk i Irak og den sørlige halvdelen av de kurdisk bebodde områdene i Iran.
  3. Zaza i områdene mellom Diyarbakir, Erzurum og Sivas i Tyrkia.
  4. Gurani i to enklaver i Iran, helt sør i de kurdisk bebodde områdene nær grensen til Irak.
  5. Kermanshah- eller Sinai-kurdisk rundt byene Sanandaj og Kermanshah i Iran.

Kermanshah-kurdisk står persisk nær og er trolig innbyrdes forståelig med dette. Mest avvikende er zaza og gurani, samtidig som disse to språkene har mange fellestrekk som viser at disse to opprinnelig må ha vært ett språk. Zaza og gurani tilhører den nordvestre gruppen av iranske språk, mens Sorani og Kurmanji hører til den sørvestre gruppen.

De to kurdiske hovedspråkene, kurmanji og sorani, er i grammatisk henseende like forskjellige som engelsk og tysk. I tillegg skrives sorani med arabisk skrift, mens kurmanji skrives med latinsk skrift og har opptatt en mengde tyrkiske lånord som er ukjente i sorani.

Bruk

Selv om kurdisk er morsmål for ca. 14 millioner mennesker i Tyrkia, har det siden 1923 vært forbudt i landet, og man har bare kunnet bruke det innen hjemmets fire vegger. Imidlertid holder situasjonen på å mykes opp, og det er nå blitt ganske vanlig å høre kurdisk på gaten i Tyrkia. I januar 2009 startet den tyrkiske regjering en kurdiskspråklig TV-kanal, TRT6. Likevel er det i dag et stridsspørsmål hvorvidt morsmålsundervisning skal tillates i skolen.

Sorani, som tales av 4 millioner, er offisielt språk i den kurdiske regionen i Nord-Irak (Kurdistan Regional Government). Zaza, gurani og kermanshah-kurdisk er ikke skriftspråk.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg