Østens kirke

Erkebiskop Dionysius Behnan Jajjawi velsigner et brudepar under en massevielse som markerte overgangen til det assyriske året 6752 1. april 2002.
Av /AP/NTB Scanpix.

Artikkelstart

Østens kirke er et kirkesamfunn som bare anerkjenner de to første konsilene og derfor ikke er i kommunion med andre kirkesamfunn.

Faktaboks

Også kjent som

Østens hellige apostoliske og katolske kirke; Østens assyriske kirke; Den assyriske kirke eller Den øst-syriske kirke.

Kirken har cirka 400 000 medlemmer (2018) i Irak, Iran, Syria og særlig i USA hvor deres øverste kirkeleder katolikos har hovedkvarter i Chicago.

Ofte omtales Østens kirke som den nestorianske kirke, og medlemmene som nestorianere, men dette er feil.

Historie

Ishai d'Mar Shimun, halvbror av patriarken Mar Rowel og far til den neste patriarken av Østens kirke, Mar Benyamin, avbildet i Persia en gang mellom 1890 og 1895.

Av /Library of Congress.

Østens kirke støttet Nestorius da han ble avsatt som patriark i Konstantinopel i 431, men den aksepterte aldri hans kristologi som gikk langt i å definere Kristi menneskelige og guddommelige naturer som atskilte. Det var imidlertid store likheter mellom Østens kirke og Bysants i spørsmålet om kristologi.

Østens kirke la tidlig stor vekt på misjon og etablerte menigheter langs handelsveiene helt til Kina.

I middelalderen var Østens kirke en av de mektigste kirkene i verden, men særlig etter mongolenes herjinger på 1300-tallet mistet den sin posisjon.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg