stavelse

Artikkelstart

Stavelse, grunnbegrep i språkvitenskapen som defineres ved hjelp av begrepet sonoritet, som betyr klangfullhet eller hørbarhet. I en kjede av språklyder, for eksempel et ord, vil det være veksling i grad av sonoritet, og «sonoritetstoppene», de mest sonore språklydene, danner stavelser ved å utgjøre stavelseskjerner. Ordet sal har bare én sonoritetstopp, og består slik av én stavelse med a som kjerne, mens ordet salami har tre sonoritetstopper (a, a, i) og dermed tre stavelser.

Det er lettere å identifisere kjernen i en stavelse enn å finne hvor grensen mellom stavelsene skal gå (for eksempel blom-stre, bloms-tre eller blomst-re). Vokalene er de mest sonore språklydene, og derfor er det vanligvis vokaler som er stavelsesbærende, som i eksemplene ovenfor. Men fordi konsonanter også varierer i sonoritet, kan de mest sonore konsonantene (særlig r, l, m, n) være stavelsesbærende i visse tilfeller, for eksempel n i katn (katten) og l i midl (middel). Stavelsen spiller en sentral rolle i nyere fonologisk teori.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

skrev Johan W

Hvor kan vi finne informasjon på nettet angående "å finne hvor grensen mellom stavelsene skal gå (f.eks. blom-stre, bloms-tre eller blomst-re)."?

skrev Hanne Gram Simonsen

Takk for henvendelsen! Jeg er usikker på hvor mye som finnes av dette på nettet, men i følgende "nettmanus" av Gjert Kristoffersen (2015): Innføring i norsk fonologi (http://bora.uib.no/bitstream/handle/1956/15694/Fonologimanus_sep15_GK.pdf?sequence=1), s 25 f er det litt diskusjon om det. Ellers vil du finne problemet diskutert bl. a. i følgende bøker: Gjert Kristoffersen (2000): The Phonology of Norwegian, Oxford UP (finnes også som e-bok), s 122 f. Endresen, Simonsen, Sveen (red) (1996) Innføring i lingvistikk. Universitetsforlaget. s 190 f og s 229 f Endresen, R.T. (1991): Fonetikk og fonologi. Ei elementær innføring. Universitetsforlaget. s 129 f. Vennlig hilsen Hanne

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg