Bankplassen er en plass i Oslo sentrum, der Norges Banks første bygning ble oppført i 1828, tegnet av arkitekt Chr. Grosch.

Plassen ble anlagt på et område som ble frigjort etter at festningen var vedtatt nedlagt i 1815 og Nedre festnings voller og glacis revet fra midten av 1820-årene. Det ble skapt et representativt plassanlegg med en del av den nye norske statens offentlige bygninger, først og fremst for sivil og militær forvaltning.

Plassen ble også et kulturelt senter ved byggingen av Christiania Theater i 1837. Teateret ble revet i 1899 for å gi plass til Norges Banks andre bygning, som sto ferdig i 1906. Denne bygningen inneholder nå Museet for samtidskunst. I Norges Banks første bygning lå Riksarkivet i 1914-1979. Siden 2008 har Arkitekturmuseet holdt til her. Norges Banks nybygg fra 1986 har adresse til Bankplassen. Ved plassen ligger også Engebrets Café.

På plassen står Brynjulf Bergsliens statue av skuespilleren Johannes Brun, som ble flyttet hit i 1986 fra Nationaltheatret. Foran Museet for samtidskunst står Richard Serras 6 meter høye skulptur Shaft, som blereist i 1989.

Kart

Bankplassen
Bankplassen
Av /Statens kartverk.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg