Madridscape
Madridscape. Av . Begrenset gjenbruk

Helen Frankenthaler

Faktaboks

Helen Frankenthaler
Født
12. desember 1928, Manhattan, New York, USA
Død
27. desember 2011, Darien, Connecticut, USA
A Slice of the Stone Itself
Litografi på vått papir fra 1969. Dimensjoner: 485 x 328 mm.
Av /NTB Scanpix.

Artikkelstart

Helen Frankenthaler var en amerikansk maler, grafiker og skulptør, og en sentral utøver innen den amerikanske abstrakte ekspresjonismen.

Frankenthaler ble utdannet ved flere kunstskoler, og blant lærerne hennes var Hans Hofmann og Rufino Tamayo. Hun ble influert av Jackson Pollock, og tok opp hans teknikk med å påføre rennende maling på lerreter lagt på gulvet. Hennes bilde Mountain and Sea (1952) betraktes som nyskapende innen det som er blitt kalt Colour Stain Painting, og fikk betydning for Morris Louis og Kenneth Nolan.

I 1962 gikk Frankenthaler fra olje til akryl, noe som gav henne mulighet til mer mettede farger. Også i sine senere bilder har hun fortsatt å eksperimentere innen et abstrakt ekspresjonistisk formspråk.

Hennes første internasjonale suksess oppnådde hun da hun ble tildelt førsteprisen på biennalen i Paris i 1959. Siden har hun blitt tildelt en rekke priser og utmerkelser, blant annet har hun representert USA på Venezia-biennalen i 1966 og Expo 67 i Montreal.

I 1964 begynte hun å arbeide med keramikk, og i 1972 laget hun sin første skulptur. I årene 1958–1971 var hun gift med maleren Robert Motherwell.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg