Stiftelse, selveiende formuesmasse. Opprettes ved at en formuesverdi, grunnkapital, stilles til disposisjon for et bestemt formål av ideell, humanitær, sosial, økonomisk eller annen art, gjerne ved gave eller testament. Den behandles som en juridisk person, og kan derfor selv ha så vel rettigheter som plikter. Stiftelsene er regulert i lov om stiftelser av 15. juni 2001.

Alle stiftelser skal ha styre og revisor; de skal ha vedtekter som angir stiftelsens navn, formål, grunnkapital og hvordan styret dannes. Stiftelsens grunnkapital må være minst 100 000 kroner. For næringsdrivende stiftelser er kravet til minste grunnkapital 200 000 kroner.

Loven skjelner mellom alminnelige stiftelser og næringsdrivende stiftelser. Stiftelsesloven gjelder for begge typer stiftelser, men for næringsdrivende stiftelser har loven enkelte særregler. Stiftelsene står under tilsyn av Stiftelsestilsynet.

Det er i utgangspunktet Stiftelsestilsynet som har myndighet til å foreta endringer i stiftelsenes formål eller vedtekter, eller til å bringe en stiftelse til opphør. I stiftelsens vedtekter kan myndigheten til å endre vedtektene mv. legges til andre, så som stiftelsens styre. Vedtektsendringer mv. som vedtas av andre enn Stiftelsestilsynet, må godkjennes av Stiftelsestilsynet for å være gyldig. Alle stiftelser skal registreres i Stiftelsesregisteret som føres av Stiftelsestilsynet. Næringsdrivende stiftelser skal i tillegg registreres i Foretaksregisteret.

Knudsen, Gudmund & Geir Woxholth: Stiftelsesloven med kommentarer, 2004, isbn 82-05-30188-3, Finn boken

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.