John Fredriksen

Faktaboks

John Fredriksen
Født
11. mai 1944, Eidsvoll
John Fredriksen
Den norskfødte skipsrederen og forretningsmannen John Fredriksen er en av verdens rikeste personer.
Av /NTB Scanpix.

Artikkelstart

John Fredriksen er en norskfødt skipsreder, investor og forretningsmann, som siden 2006 har vært statsborger av Kypros. Han er verdens rikeste nordmann, Kypros' rikeste statsborger og har flere ganger på 2000-tallet blitt regnet blant de 100 rikeste menneskene i verden.

Fra baser i Storbritannia, og senere Kypros, bygde Fredriksen i 1980-årene opp en stor formue gjennom shippingvirksomhet. I 1996 overtok han det svenske tankrederiet Frontline og flyttet virksomheten til Norge. I 1997 startet en langvarig kamp for å overta aksjene i et annet svensk tankrederi, ICB Shipping. Dette endte september 1999 med at John Fredriksen og Frontline overtok ICB og åtte av rederiets tolv tankskip.

John Fredriksen driver også annen investeringsvirksomhet i Norge og utlandet. Hans fremste investeringer er i riggselskapet Seadrill og oppdrettsselskapet Mowi (frem til 2019 Marine Harvest), der han er største eier. I 1996 gikk han inn som investor i Vålerenga Fotball.

Fredriksen hadde i 2021 en beregnet formue på minst 114 milliarder kroner, og har overført en del av eierskapet til sine tvillingdøtre Kathrine og Cecilie, som også er aktive i farens forretningsvirksomhet.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Hauge, Odd Harald og Gunnar Stavrum (2006). Storeulv : En uautorisert biografi om John Fredriksen. Gyldendal.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg