Lakoongruppen
Laokoongruppen er en hellenistisk marmorgruppe fra omkring 150 fvt. utført av Agesandros fra Rodos, Polydoros og Athenodoros.
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Laokoon er en gresk sagnfigur. Laokoon er kjent fra den etterhomeriske poesien, og er en figur i Vergils Aeneiden.

Faktaboks

Uttale
laˈokoon

Ifølge sagnene var Laokoon prest i Troja. Da grekerne på slutten av trojanerkrigen lot som om de dro bort og etterlot seg den berømte trehesten, advarte Laokoon sine landsmenn mot å tro på at dette var en gave fra grekerne til gudene og foreslo at istedenfor å føre trehesten inn i Troja burde de brenne den eller styrte den i havet. Da kom to mektige slanger inn fra havet, de slynget seg om Laokoon akkurat da han var iferd med å foreta en ofring, og også om hans to unge sønner, og kvalte dem alle til døde.

Også greske diktere, blant annet Bakkhylides og Sofokles, brukte dette sagnstoffet. Laokoongruppen i Vatikanmuseet og et veggmaleri i Pompeii er de mest kjente kunstneriske fremstillinger av Laokoon. Den antikke skulpturen av Laokoon og hans to sønner i kamp med slangene inspirerte Gotthold E. Lessing til sitt verk om billedkunstens og diktekunstens virkemidler og begrensning (Laokoon, oder über die Grenzen der Malerei und Poesie, 1766).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg