Kulturdepartementet

Kulturdepartementet (KUD) er et norsk departement som har det overordnede ansvaret for kultur-, kirke-, tros- og livssyn-, medie-, idretts-, spill- og lotterisaker. Departementet koordinerer også statlig politikk overfor frivillig sektor. Fra 2019 ligger også likestillingssaker til KUD.

Kulturdepartementets øverste leder er statsråd Anette Trettebergstuen fra Arbeiderpartiet, som har tittelen kultur- og likestillingsminister.

Organisering

Kulturdepartementet består av seks fagavdelinger: administrasjons- og økonomiavdelingen, kulturvernavdelingen, medie- og kunstavdelingen, samfunns- og frivillighetsavdelingen, avdeling for likestilling, diskriminering og internasjonale saker og kommunikasjonsavdelingen.

Underliggende virksomheter under Kulturdepartementet er blant annet Arkivverket, Kulturrådet, Kunst i det offentlige rom (KORO), Likestillings- og diskrimineringsombudet, Lotteri- og stiftelsessystemet, Medietilsynet, Nasjonalbiblioteket, Norsk filminstitutt, Norsk lokalhistorisk institutt, Norsk lyd- og bildeskriftbibliotek, Rikskonsertene, Riksteatret og Språkrådet.

Historikk

I 1818 ble Kirke- og undervisningsdepartementet opprettet, og saker som omhandlet kultur var underlagt dette departementet. I 1982 ble Kulturdepartementet opprettet og het da Kultur- og vitenskapsdepartementet. Sakene som omhandlet kultur ble da overført fra Kirke- og undervisningsdepartementet.

I 1990 ble departementene reorganisert og to ny departement ble opprettet: Kirke- og kulturdepartementet og Utdannings- og forskningsdepartementet, før det ble en ny omorganisering i 1991 som resulterte i henholdsvis Kulturdepartementet og Kirke-, utdannings- og forskningsdepartementet. I 2002 ble funksjonene overført til Kultur- og kirkedepartementet, og fra 2010 er navnet igjen Kulturdepartementet.

Fra 2019 ble likestillingssaker overført fra Barne- og familiedepartementet.

For en oversikt over statsråder i Kulturdepartementet, se artikkelen statsråder i Norge.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer (4)

skrev Ingunn Ikdahl

Fra januar 2019 ligger også likestillingspolitikken her, det fortjener vel å nevnes.

svarte Andreas Tjernshaugen

Takk for kommentaren. Den er for lengst fulgt opp, legger det bare til her for oversiktens skyld.

svarte Ingunn Ikdahl

Flott. Kanskje du også kan få med at det er en "Avdeling for likestilling, diskriminering og internasjonale saker", og at både "Likestillings- og diskrimineringsombudet" og "Diskrimineringsnemnda" er underliggende etater?

svarte Arild Aspøy

Takk for tipset. Da har vi gjort de endringene du etterlyste.

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg