Kulturdepartementet (KD) har det overordnede ansvaret for kultur-, kirke-, tros- og livssyn, medie-, idretts-, spill- og lotterisaker. Departementet koordinerer også statlig politikk i forhold til frivillig sektor.

Linda Hofstad Helleland fra Høyre er kultur- og kirkeminister.

Kulturdepartementet består av seks fagavdelinger: Administrasjons- og økonomiavdelingen, Idrettsavdelingen, Kulturvernavdelingen, Kunstavdelingen, Medieavdelingen og Samfunns- og frivillighetsavdelingen. I tillegg finnes det en informasjonsenhet som er ansvarlig for å informere om departementets politiske saker og beslutninger.

Underliggende virksomheter under Kulturdepartementet er Arkivverket, Kulturrådet, Kunst i det offentlige rom (KORO), Lotteri- og stiftelsessystemet, Medietilsynet, Nasjonalbiblioteket, Norsk filminstitutt, Norsk lokalhistorisk institutt, Norsk lyd- og bildeskriftbibliotek, Rikskonsertene, Riksteatret og Språkrådet. 

I 1818 ble Kirke- og undervisningsdepartementet opprettet, og saker som omhandlet kultur var underlagt dette departementet. I 1982 ble Kulturdepartementet opprettet og het da Kultur- og vitenskapsdepartementet. Sakene som omhandlet kultur ble da overført fra Kirke- og undervisningsdepartementet. I 1990 ble departementene reorganisert og to ny departement ble opprettet: Kirke- og kulturdepartementet og Utdannings- og forskningsdepartementet, før det ble en ny omorganisering i 1991 som resulterte i henholdsvis Kulturdepartementet og Kirke-, utdannings- og forskningsdepartementet. I 2002 ble funksjonene overført til Kultur- og kirkedepartementet, og fra 2010 er navnet igjen Kulturdepartementet.

Oversikt over statsråder i Kulturdepartementet finnes i tabellen Norge - Statsråder.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.