Kulturdepartementet (KUD) har det overordnede ansvaret for kultur-, kirke-, tros- og livssyn, medie-, idretts-, spill- og lotterisaker. Departementet koordinerer også statlig politikk i forhold til frivillig sektor.

Trine Skei Grande fra Venstre er fra 2018 Kulturminister.

Kulturdepartementet består av seks fagavdelinger: Administrasjons- og økonomiavdelingen, Idrettsavdelingen, Kulturvernavdelingen, Kunstavdelingen, Medieavdelingen og Samfunns- og frivillighetsavdelingen. I tillegg finnes det en informasjonsenhet som er ansvarlig for å informere om departementets politiske saker og beslutninger.

Underliggende virksomheter under Kulturdepartementet er Arkivverket, Kulturrådet, Kunst i det offentlige rom (KORO), Lotteri- og stiftelsessystemet, Medietilsynet, Nasjonalbiblioteket, Norsk filminstitutt, Norsk lokalhistorisk institutt, Norsk lyd- og bildeskriftbibliotek, Rikskonsertene, Riksteatret og Språkrådet. 

I 1818 ble Kirke- og undervisningsdepartementet opprettet, og saker som omhandlet kultur var underlagt dette departementet. I 1982 ble Kulturdepartementet opprettet og het da Kultur- og vitenskapsdepartementet. Sakene som omhandlet kultur ble da overført fra Kirke- og undervisningsdepartementet. I 1990 ble departementene reorganisert og to ny departement ble opprettet: Kirke- og kulturdepartementet og Utdannings- og forskningsdepartementet, før det ble en ny omorganisering i 1991 som resulterte i henholdsvis Kulturdepartementet og Kirke-, utdannings- og forskningsdepartementet. I 2002 ble funksjonene overført til Kultur- og kirkedepartementet, og fra 2010 er navnet igjen Kulturdepartementet.

Oversikt over statsråder i Kulturdepartementet finnes i tabellen Norge - Statsråder.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.