Kvadratur er et system av bebyggelse ordnet i kvadrater i en byplan, normalt med bygater på fire sider. En slik bygningsform kalles også karrébebyggelse, til forskjell fra nyere bebyggelsesformer som lameller og punkthus.

Faktaboks

Uttale
kvadratˈur

Kvartalstruktur har lange tradisjoner i byhistorien, og fikk stor utbredelse i europeiske byer under industrialiseringen på 1800-tallet, fordi det ga stor arealeffektivitet og høy utnyttelse. Under sterk vekst i Kristiania/Oslo på slutten av 1800-tallet, og i noen andre norske byer, fikk det tyske utbyggingsmønsteret med murgårder i kvartaler, med tett bebyggelse inne i bakgårdene, stor utbredelse.

Kvadraturen

Bestemt form – kvadraturen – blir ofte brukt som betegnelse på de områdene av Oslo og Kristiansand som har fått sin byplan under Christian 4 og som er kjennetegnet av sitt strengt rettvinklede gatenett.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg