Daglig leder er en norsk selskapsrettslig tittel som tilegnes den personen i en bedrift som anses ansvarlig for selskapets daglige drift og ledelse.

Faktaboks

Også kjent som

administrerende direktør (i store selskaper)

engelsk: Managing Director, Chief Executive Officer (CEO)

Tittelen kan benyttes i selskapsformer som blant annet aksjeselskap, allmennaksjeselskap og enkeltpersonforetak. Aksjeselskap er ikke pålagt å ha en daglig leder. Ved tilfeller der daglig leder velges bort, er det styrelederen som står ansvarlig for den daglige driften.

Daglig leder velges av selskapets styre, med mindre vedtektene tilsier at dette skal velges av generalforsamlingen eller bedriftsforsamlingen. Daglig leder er til en hver tid underlagt styret og rapporterer direkte til styret.

I mange aksjeselskaper av en viss størrelse benyttes ofte tittelen administrerende direktør ved rollen som daglig leder. I Storbritannia og USA benyttes ofte tittelen Managing Director (MD) eller Chief Executive Officer (CEO) som daglig leder.

I et konsern bestående av et morselskap og ett eller flere datterselskaper er vanligvis konsernsjefen daglig leder for det øverste driftsbaserte selskapet i konsernet.

Oppgaver som daglig leder

Daglig leder er ansvarlig for selskapets virksomhet, ledelse og drift på daglig basis og representerer bedriften utad ved forhandlinger og avtaleinngåelser. Daglig leder er i samhandling med økonomisjef ansvarlig for bedriftens regnskap og at dette står i samsvar med gjeldene lover og forskrifter. Daglig leder er i tillegg ansvarlig for selskapets ansettelser og vil fungere som arbeidsgiver på vegne av bedriften.

Selskapets aksjonærer kan tildele daglig leder prokura, dersom det blir sett på som nødvendig at daglig leder kan handle på vegne av selskapet i særlige tilfeller uten styrets innblanding. Prokura gir ikke fullmakt til å pantsette eller selge fast eiendom eiet av selskapet.

Organisasjonshierarki

Daglig leder fungerer som øverste beslutningsorgan i saker som vedrører den daglige driften til selskapet. Det vil si at andre lederstillinger i selskapet, som for eksempel økonomisjef og markedssjef, er underordnet og rapporterer direkte til daglig leder.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg