Lena Cronqvist

Faktaboks

Lena Cronqvist
Født
31. desember 1938, Karlstad, Sverige
Lena Cronqvist. Olje på lerret. 1974-75.
© /©Lena Cronqvist/BONO 2018.
Lisens: Vernet verk

Artikkelstart

Lena Cronqvist er en svensk maler og grafiker. I motivene utforsker hun menneskets psyke. Cronqvist er selv sin fremste modell.

Følsom ekspresjonisme

På en direkte måte formidler Cronqvists bilder menneskets møte med kjærligheten og døden. Alle uvesentligheter er luket vekk. Med en ekspressiv penselføring står de psykologiske motivene frem i arketypisk enkelhet.

Modern og Madonna

I maleriet Modern (1975) avbildet hun seg selv som en renessanse madonna, med sin aldrende mor på fanget som en dukke eller et barn. To år senere ferdigstilte Cronqvist Madonna (1976–1977). Det er motivmessig en repetisjon av Modern. Forskjellen er at i stedet for moren i fanget er det en mindre utgave av kunstneren selv. Det knytter på mange måter sammen motivene hun begynte med på 1980-tallet der Cronqvist avbilder seg selv som liten jente.

Trolovningen – et hovedverk

Trolovningen (1974–1975) er et annet av Lena Cronqvists hovedverker. Det er en replikk til Jan van Eycks realistiske, renessanseportrett av ekteparet Arnolfini (1434). Midt i bildet står hun sammen med ektemannen Göran Tunström. Samtidig har hun erstattet Eycks hund med en katt. I renessansen var hunden et symbol for troskap. Kanskje Cronqvist med katten ønsket å si at hun og mannen var to frie individer.

Kjønn og identitet

Lena Cronqvist, Tango III, 1986
/BONO.
Lisens: Vernet verk

Siden 1980-tallet har Lena Cronqvist ofte avbildet maktforholdet mellom menn og kvinner, og ikke minst situasjoner mellom eldre menn og yngre jenter.

Illustrasjoner og utstillinger

Cronqvist har også illustrert bøker av ektemannen Göran Tunström og litografier til August Strindbergs Ett drömspel. Hun har deltatt på kollektive utstillinger og stilt ut separat siden 1960-årene i inn- og utland, blant annet São Paulo, Brasil (1984) og Beijing, Kina (1986).

Lena Cronqvist har hatt stor betydning for det selvbiografiske maleriet i Skandinavia, og hun har påvirket noen generasjoner kunstnere.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Castenfors, Mårten m.fl., red.: Lena Cronqvist, 2003 (Sveriges allmänna konstförening. Publikation, 112), isbn 91-46-20304-4, Finn boken
  • Nordgren, Sune: Lena Cronqvist, 1990, isbn 91-7936-028-9, Finn boken

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg