Faktaboks

Lena Cronqvist
Født
31. desember 1938, Karlstad, Sverige
Trolovningen
Lena Cronqvist, Trolovningen, 1974-75.
© /Bukowskis/BONO.
Lisens: Vernet verk

Lena Cronqvist er en svensk maler og grafiker. I sine ofte selvbiografiske motiver fremstiller hun oppvekst og morsrolle, psykisk sykdom, kjærlighet og død. Cronqvists ekspressive penselføring og psykologiske motivkrets har hatt stor betydning for det selvbiografiske maleriet i svensk og nordisk kunst.

Sentrale verk

Modern og Madonna

I maleriet Modern (1975) avbildet Cronqvist seg selv som en renessansemadonna, med sin aldrende mor på fanget som en dukke eller et barn. To år senere ferdigstilte hun Madonna (1976–1977). Det er motivmessig en repetisjon av Modern. Forskjellen er at i stedet for moren i fanget er det en mindre utgave av kunstneren selv. Det knytter på mange måter sammen motivene hun begynte med i 1980-årene der Cronqvist avbilder seg selv som liten jente.

Trolovningen – et hovedverk

Trolovningen (1974–1975) regnes som et av Cronqvists hovedverker. Det er en replikk til renessansemaleren Jan van Eycks berømte dobbeltportrett Arnolfinis bryllup fra 1434. Midt i bildet står hun sammen med ektemannen Göran Tunström. Samtidig har hun erstattet van Eycks hund med en katt. I renessansen var hunden et symbol for troskap. Kanskje Cronqvist med katten ønsket å si at hun og mannen var to frie individer.

Kjønn og identitet

Lena Cronqvist, Tango III, 1986
/BONO.
Lisens: Vernet verk

Siden 1980-årene har Cronqvist ofte avbildet maktforholdet mellom menn og kvinner, og ikke minst situasjoner mellom eldre menn og yngre jenter.

Illustrasjoner og utstillinger

Cronqvist har også illustrert bøker av ektemannen Göran Tunström og litografier til August Strindbergs Ett drömspel. Hun har deltatt på kollektive utstillinger og stilt ut separat siden 1960-årene i inn- og utland, blant annet São Paulo, Brasil (1984) og Beijing, Kina (1986).

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Castenfors, Mårten m.fl., red.: Lena Cronqvist, 2003 (Sveriges allmänna konstförening. Publikation, 112), isbn 91-46-20304-4
  • Nordgren, Sune: Lena Cronqvist, 1990, isbn 91-7936-028-9

Faktaboks

Lena Cronqvist

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg