Etter at Kristian Ottosen sluttet som samskipnadens direktør, ble SiOs forhold til Universitetsforlaget mer anstrengt. Både studenter og administrasjon var kritiske til å subsidiere et forlag med nasjonale forpliktelser. Løsrivelsen fulgte etter langvarig tautrekking.
Det selvstendige forlagets aktivitet sto verken i forhold til inntjening eller en beskjeden aksjekapital. Pressemannen Trygve Ramberg ble ansatt som ny administrerende direktør i 1986. Virksomheten måtte konsentreres etter flere år med underskudd, og distriktskontorene avvikles. Aksjekapitalen ble sterkt utvidet ved at Studentsamskipnaden i Trondheim (SiT) økte sin post samtidig som Klosters Rederi kom inn som den største eieren. To år senere solgte Kloster sine aksjer til Aschehoug og Gyldendal. Etter en rettet emisjon ble de sittende med 25 prosent hver, mens SiT fortsatt hadde en tredjedel.
Så lenge Universitetsforlaget gikk med overskudd, var den delikate eiersituasjonen med to forlagskonkurrenter representert i styret mindre påtagelig enn da økonomiske problemer meldte seg på ny utover på 1990-tallet. I 1999 kjøpte Aschehoug og Gyldendal hele forlaget. Forlagshuset på Tøyen ble solgt. Virksomhetsområder ble enten solgt eller integrert i eierforlagene. «Parteringen av Universitetsforlaget», som de ansatte kalte det, mer enn kompenserte for eiernes aksjeutlegg. Salget av et trettitalls engelskspråklige tidsskrift til det britiske forlagshuset Taylor & Francis markerer et brudd med Universitetsforlagets internasjonale ambisjon.
Aschehoug og Gyldendals inntreden i Universitetsforlaget, som endte med oppstykking, kan betraktes som typisk for de to forlagenes kompaniskap. De har samarbeidet om store prosjekter som Forlagssentralen, Kunnskapsforlaget og De norske Bokklubbene, men på hver sin kant har de samtidig kjøpt opp forlag og bokhandelkjeder for å posisjonere seg overfor hverandre og øvrige konkurrenter. Oppkjøpet av Universitetsforlaget er òg typisk for store omstruktureringer i forlagsbransjen så vel internasjonalt som her til lands, særlig fra 1980-tallet av. For norske aktører har det vært et mål å holde utenlandsk kapital mest mulig utenfor.
Kommentarer
Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.
Du må være logget inn for å kommentere.