Interiør fra Hotel Bristol, Oslo
Av .
Veggteppe i gobelinteknikk

Veggteppe av Ulrikke Greve fra 1914. Håndvevd med renning av bomullsgarn, innslag av ullgarn, gobelinteknikk. Etter kartong av Arne Kavli.

Gobeleng er en teknikk innen billedvev.

Faktaboks

Uttale

gåbelˈeng

Etymologi

fransk gobelin, etter kvarteret Les Gobelins i Paris

Også kjent som

gobelin (foreldet skrivemåte)

Tradisjonen med å veve bilder er gammel, men navnet kommer fra Gobelins-veveriene i Paris. Navnet stammer fra fargerfamilien Gobelin, som tidligere eide den eiendommen hvor de nye atelierene ble innredet. Veveriet ble opprettet av Jean-Baptiste Colbert ved en omorganisering av billedvevverkstedene i Paris på 1660-tallet. Veveriet er fremdeles i drift, og i tillegg til å veve nye tepper tilbyr de også restaurering og vedlikehold av eldre arbeider. De har også gitt navn til en holdeplass på metrolinje 7, les Gobelins.

I 1667 fikk Les Gobelins stilling som kongelig manufaktur og leverte blant annet tepper til Versailles. Charles Le Brun stod for ledelsen i den første perioden og etterfulgt av andre anerkjente kunstnere.

Etter hvert gikk ordet gobeleng over til å bli en rent teknisk betegnelse som brukes om billedvevnader i gobelengteknikk uansett opprinnelsessted. Typisk for teknikken er svært detaljerte motiv og en bevisst bruk av skyggeteknikk som gjør motivene livaktige, tidkrevende å produsere og dermed kostbare.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

skrev Karl Robin Vidén

Ifølge gjeldende rettskrivning, skrives oppslagsordet gobeleng.

svarte Guro Djupvik

Hei Karl Robin. Takk for innspillet, jeg har nå endret oppslagsordet og teksten i henhold til norsk rettskrivning. Vennlig hilsen Guro i redaksjonen

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg