Statsbygg

Logo
Av .

Artikkelstart

Statsbygg ble opprettet i 1959 som Statens bygge- og eiendomsdirektorat for å forestå oppføringen av og føre kontroll med statens bygninger. Statsbygg er nå statens sentrale rådgiver i bygge- og eiendomssaker og byggherre, eiendomsforvalter og eiendomsutvikler. Etaten bygger og leier ut statlig eiendommer til virksomheter i offentlig sektor. Blant sentrale bygg som organisasjonen har ansvaret for er Regjeringskvartalet, domstolene, fengslene og universitetene.

Organisering

Statsbygg hører inn under Kommunal- og moderniseringsdepartementet og hadde 883 ansatte i 2018. Samme år hadde selskapet leieinntekter på 4,9 milliarder kroner. Hovedkontoret ligger i Oslo, og i tillegg er det fem regionkontor.

Historikk

Statsbygg ble opprettet i 1959 som Statens bygge- og eiendomsdirektorat for å forestå oppføringen av og føre kontroll med statens bygninger. Dagens navn ble tatt i bruk i 1993 da direktoratet ble omorganisert til forvaltningsbedriften Statsbygg. I 1999 ble den kommersielle utleievirksomheten utskilt i et eget statlig aksjeselskap, Entra Eiendom AS.

Samme funksjon har tidligere ligget hos:

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg