Christiania Sparebank var Norges første sparebank, etablert i 1822, startet med formål om å være en institusjon til bekjempelse av fattigdom. Christiania Sparebank mottok små summer fra personer av begge kjønn og betalte ut renter på disse. Minste innskudd var på 12 skilling, og banken rettet seg dermed også mot arbeids- og tjenestefolk. Pengene skulle kunne lånes ut, og innskytere skulle ha fortrinnsrett til lån om de trengte kapital til å starte et foretak.

Ideen om slike sparebanker kom fra Storbritannia, og avisredaktøren Niels Wulfsberg i Morgenbladet lanserte ideen om sparekasser overfor Stortinget i 1823. Stortinget vedtok en lov om sparebanker i 1824, etter at det var opprettet slike banker også i Bergen, Drammen, Skien og Trondheim.

Christiania Sparebank var i flere år den eneste banken i hovedstaden som var åpen for allmuen. Banken skiftet navn til Oslo Sparebank i 1926, og danner grunnlag for det som i dag er landets største bank, DNB.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg