Madonna
Madonna er et av Munchs mest kjente, og av mange betraktet som et av hans fineste, verker. Maleri fra 1893-1894, Nasjonalmuseet.
Av .

Madonna er tittel på et oljemaleri av Edvard Munch fra 1893–1894, 90 x 68,5 cm. Det er et av Munchs mest kjente og av mange betraktet som et av hans fineste verker. Det inngår som et hovedmotiv i den såkalte Livsfrisen, og fremstiller en henført, elskende kvinne. Kvinnen har en rød glorie, noe som har gitt assosiasjoner til blod og kjærlighet, men som også er blitt tolket religiøst.

Faktaboks

Også kjent som
el. Elskende kvinne

Munch malte fem versjoner av dette motivet, også litografier (1895–1902), enkelte versjoner er omrammet av et felt med spermier og har et foster nede i hjørnet. Nasjonalmuseet/Nasjonalgalleriet og Munchmuseet har hver sin versjon av maleriet.

I august 2004 ble Munch-museets Madonna-maleri stjålet sammen med Skrik av bevæpnede ranere, men ble funnet to år senere.

Edvard Munch skrev følgende om bildet:

«Pausen da all verden stanset sin gang

Ditt ansikt rommer all jorderikets skjønnhet

Dine lepper røde som den kommende frukt

glider fra hverandre som i smerte

Et liks smil

Nå rekker livet døden hånden

Kjeden knyttes som binder de tusen slekter som er døde

til de tusen slekter som kommer»

(Se bilde under)

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg