Styreleder er en selskapsrettslig arbeidstittel som tilegnes personen som er leder for styret til et foretak eller en organisasjon, og er i motsetning til daglig leder pålagt i et hvert aksjeselskap.

Faktaboks

Også kjent som

tidligere kalt styreformann

Krav om styreleder

Dersom aksjeselskapet kun består av én person, blir vedkommende automatisk tildelt rollen som styreleder. Styreleder vil i disse tilfellene også være ansvarlig for den daglige driften av selskapet. For allmennaksjeselskap er det krav om daglig leder i tillegg til et styre bestående av minst tre medlemmer.

Styreleders oppgaver og ansvar

Styreleders arbeidsoppgaver er blant annet å innkalle til styremøter, forberede sakene som skal legges frem og behandles, sørge for at det blir ført en styreprotokoll og påse at styremedlemmene har den kompetansen og informasjonen som trengs for å kunne gjennomføre vervet. I tillegg til arbeidsoppgavene i forbindelse med styremøter, er styreleder også pliktig å føre tilsyn med daglig leder dersom selskapet har det.

Lover og regler som styret og selskapets ledelse er beskrevet i aksjeloven kapittel 6 og allmennaksjeloven kapittel 6.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg