Dokumentasjon er arbeid knyttet til det å finne frem og legge til rette for at en bruker finner informasjon som ligger lagret i dokumenter. Dokumentene kan være lagret i ulike medium (som trykksak, lydopptak, film, videogram, magnetbånd, diskett, databasepost). Arbeidet er systematisk og har som utgangspunkt at en framtidig bruker skal finne dokumenter når behovet oppstår, særlig i forbindelse med forskning eller studier og lignende.

Faktaboks

Uttale
dokumentasjˈon

Innhold

Dokumentasjon omfatter flere prosesser:

  • lokalisering og anskaffelse av dokumenter
  • strukturering
  • registrering
  • lagring
  • gjenfinning
  • og videreformidling av informasjonen.

I en noe snevrere betydning brukes dokumentasjon bare om det å tilrettelegge og presentere informasjonen for brukeren. Dette skjer særlig når dokumentasjonen skal imøtekomme særlig spesifiserte eller individuelle behov og foretas av personer som har faglige forutsetninger for en vurdering og «siling» av materialet (dokumentalist, fagreferent, informasjonsressursforvaltning).

Bruk

Som følge av forskningens ekspansjon og differensiering og den informasjonsmengden som skapes gjennom dette, er dokumentasjon blitt en stadig viktigere betingelse for rasjonell problemløsing og organisering av videre forskningsinnsats. Spesielt for teknikk og industriell forskning finnes egne informasjonssentre som driver aktiv dokumentasjon uten å bygge opp egne dokumentsamlinger, også til dels på kommersiell basis («information brokers»).

Ellers foregår dokumentasjon i fag- og forskningsbibliotek, både offentlige og private, dels på grunnlag av egne registreringer, dels ved hjelp av internasjonale bibliografier, referatorganer og databaser for de enkelte fagområder.

Dokumentasjon av avsluttet forskning er også tilgjengelig gjennom generelle databaser som Oria, Cristin og NORA, som dekker innholdet i institusjonelle arkiv.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (1)

skrev Anneli Sundqvist

Fagansvar bør overføres til Bibliotek.

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg