Faktaboks

Ilja Kabakov

Ilja Iosifovitsj Kabakov, Ilya Kabakov

russisk: Илья́ Ио́сифович Кабако́в

engelsk transkripsjon: Ilya Kabakov

Født
30. september 1933, Dnjepr, Sovjetunionen (nå Dnipro, Ukraina)
Død
27. mai 2023, New York, USA
Detalj fra Ilja Kabakovs installasjon Søppelmannen
Detalj fra Ilja Kabakovs installasjon Søppelmannen (Mannen som aldri kastet noe) i Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design i Oslo.

Ilja Kabakov var en russisk-jødisk-amerikansk konseptkunster, født i Ukraina og bosatt i New York fra 1988. Han var blant de internasjonalt mest utstilte og omtalte kunstnerne fra Sovjetunionen etter landets kollaps, med en rekke større utstillinger i museer og gallerier verden over siden slutten av 1980-årene. Han har arbeidet med flere ulike medier og uttrykksformer, fra tegning og maleri til teoretiske tekster og installasjoner.

Kabakovs arbeid er gjerne refleksjoner over forskjeller og likheter mellom det sovjetiske samfunnet og en kapitalistisk verden, slik disse ulike systemene framstår i kunstnerens minner og forestillinger om et utopia.

Bakgrunn

Kabakov ble født inn i en russisk-jødisk familie og vokste opp i det som nå er Dnipro i Ukraina (den gang en del av Sovjetunionen). Under andre verdenskrig ble han evakuert til Samarkand i Usbekistan sammen med sin mor (faren kjempet og omkom i krigen). I 1945 flyttet han til Moskva og utdannet seg der til illustratør. Kabakov var medlem av det sovjetiske kunstnerforbundet fra tidlig i 1960-årene, og han tok offisielle oppdrag som illustratør av barnebøker. Allerede fra slutten av 1960-årene var hjemmet hans et sentrum for dissidenter i kunstnermiljøet.

Kunstnerisk arbeid og karriere

I 1970-årene ble arbeidet hans stadig mer eksperimentelt og teoretisk motivert, og han ble en viktig skikkelse i bevegelsen som skulle bli kjent som Moskva-konseptualismen. På denne tiden laget han flere album bestående av tekst og tegninger, som hvert forteller en historie om en fiktiv karakter som møter ulike hverdagsutfordringer. Flere av disse historiene ble senere utgangspunkt for Kabakovs karakteristiske, innholdsrike installasjoner.

Under de rådende politiske forholdene kunne ikke Kabakov stille ut kunsten sin i Sovjetunionen. Hans første utstilling fant sted 1985 i Sveits, og i 1987 forlot Kabakov Sovjetunionen for godt. Siden 1989 samarbeidet han kunstnerisk med sin kone Emilia Kabakov (født 1945).

Kabakov er innkjøpt til betydelige samlinger som Pompidou-senteret i Paris, Museum of Modern Art og Guggenheim i New York og Tate Modern i London. I 2004 ble han den andre samtidskunstner av russisk opphav til å ha separatutstilling på Eremitasjen i St. Petersburg. I 1994 arrangerte Museet for samtidskunst i Oslo en større presentasjon av Kabakovs kunst, og ervervet installasjonen Søppelmannen (Mannen som aldri kastet noe) til samlingen. Kistefos museum og skulpturpark på Jevnaker har skulpturen The Ball, avduket i 2017.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

Ilja Kabakov

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg