Ilja Kabakov

Faktaboks

Ilja Kabakov

Ilja Iosifovitsj Kabakov, Ilya Kabakov

russisk: Илья́ Ио́сифович Кабако́в

Født
30. september 1933, Dnipro, Ukraina
Detalj fra Ilja Kabakovs installasjon Søppelmannen
Detalj fra Ilja Kabakovs installasjon Søppelmannen (Mannen som aldri kastet noe) i Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design i Oslo.

Ilja Kabakov er en russisk-amerikansk konseptkunster, født i Ukraina og bosatt i New York. Han er blant de internasjonalt mest utstilte og omtalte kunstnerne fra Russland siden Sovjetunionens oppløsning, med en rekke større utstillinger i museer og gallerier verden over siden slutten av 1980-årene. Han har arbeidet med flere ulike medier og uttrykksformer, fra tegning og maleri til teoretiske tekster og installasjoner.

Kabakovs arbeid er gjerne refleksjoner over forskjeller og likheter mellom det sovjetiske samfunnet og en kapitalistisk verden, slik disse ulike systemene fremstår i kunstnerens minner og forestillinger om et utopia.

Kabakov var medlem av det sovjetiske kunstnerforbundet fra tidlig i 1960-årene, og han tok offisielle oppdrag som illustratør av barnebøker. I 1970-årene ble arbeidet hans mer eksperimentelt og teoretisk motivert, og han ble en viktig skikkelse i bevegelsen som skulle bli kjent som Moskva-konseptualismen. På denne tiden laget han flere album bestående av tekst og tegninger, som hvert forteller en historie om en fiktiv karakter som møter ulike hverdagsutfordringer. Flere av disse historiene ble senere utgangspunkt for Kabakovs karakteristiske, innholdsrike installasjoner.

Kabakov er innkjøpt til betydelige samlinger som Pompidou-senteret i Paris, Museum of Modern Art og Guggenheim i New York og Tate Modern i London. I 2004 ble han den andre nålevende russer til å stille ut på Eremitasjen i St. Petersburg. I 1994 arrangerte Museet for samtidskunst i Oslo en større presentasjon av Kabakovs kunst, og ervervet installasjonen Søppelmannen (Mannen som aldri kastet noe) til samlingen. Kistefos museum og skulpturpark på Jevnaker har skulpturen The Ball, avduket i 2017.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg