Claude Monet

Faktaboks

Claude Monet
Uttale
månˈɛ
Født
14. november 1840, Paris, Frankrike
Død
5. desember 1926, Giverny, Frankrike
Claude Monets bilde Impression. Soleil levant ga navn til impresjonismen.

1872, Musée Marmottan.

.

Artikkelstart

Claude Monet var en fransk maler og impresjonismens fremste representant.

Han ble ble tidlig opptatt av landskapsmaleriet og dro til Paris i 1875, der han møtte Camille Pissarro. I årene 1864–1870 utførte han en rekke marinemalerier fra Normandies kyster, blant annet La Terrasse au Havre (1866). Fra 1866 forsøkte han å gjengi landskapet med raske små strøk og lysfylte skygger. Under påvirkning av Édouard Manet forsøkte han seg med hagebilder med persongrupper, men oppgav imidlertid personstudiet etter en tid. I Argenteuil malte han i 1872–1878 en rekke elvebilder med livet på Seinen i sol og sommervær som hovedmotiv.

I de følgende årene stilte han ofte ut sammen med impresjonistene, og allerede på den første utstillingen i 1874 hadde hans bilde Impression. Soleil levant gitt retningen dens navn.

I de følgende årene ble det Monet og ikke Manet som ble impresjonismens fremste representant. Det ble nå særlig vinterbilder med smeltende is og snø som opptok ham, og i 1880 skapte han sin første serie Débâcle des glaces, der motivet er redusert til et påskudd for gjengivelse av skiftende lys-, luft- og temperaturforhold. Etter en utstilling sammen med Auguste Rodin i 1889 begynte han så med mer systematiske serier, der motivet forblir nøyaktig det samme under alle lysforhold, for eksempel Cathédrale de Rouen, rundt 40 bilder, utført i 1892–1895.

Et av hans hovedverker er den berømte vannliljeserien Nymphéas (Musée de l'Orangerie, Paris), malt i hans hage i Giverny nær Paris.

Vinteren 1895 var han i Norge og malte flere motiver fra Sandvika, blant annet Løkke bro. I 1900–1901 var han i London og tok opp sitt gamle elvemotiv, denne gangen med parlamentet og Thamesbroene som motiv. Innflytelsen fra William Turner er påtagelig på denne tiden.

Monet er representert i Nasjonalmuseet/Nasjonalgalleriet i Oslo med Regnvær, Etretat (1886) og Vår ved Seinens bredd (omkring 1875).

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Alphant, Marianne: Claude Monet i Norge, 1994
  • Gordon, Robert & Andrew Forge: Monet, 1989
  • Hellandsjø, Karin, red.: Monet i Norge, 1995
  • House, John: Monet : nature into art, 1986

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg