Costa Rica

Faktaboks

Uttale
cˈosta rˈica
Offisielt navn
República de Costa Rica
Norsk navn
Republikken Costa Rica
Statsform
Republikk i Mellom-Amerika
Hovedstad
San José
Innbyggertall
4 757 606
Landareal
51 060 km²
Totalareal
51 100 km²
Innbyggere per km²
93,18
Offisielt/offisielle språk
Spansk
Religion
Katolsk kristendom
Nasjonaldag
15. september
Statsoverhode
Carlos Alvarado Quesada
Mynt
Colón à 100 céntimos
Flagg
Riksvåpen

Costa Rica

Av /KF-arkiv ※.

Plassering

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Costa Rica er en republikk i Mellom-Amerika mellom Nicaragua i nord og Panama i sørøst, og med kystlinje mot Stillehavet i vest og Det karibiske hav i øst. Landet, som er litt større enn Finnmark, omfatter også øya Isla del Coco i Stillehavet, cirka 550 kilometer fra kysten.

Mesteparten av befolkningen har europeisk opphav. Costa Rica er en av de mest velstående og demokratiske statene i Mellom-Amerika.

Costa Rica (navnet) er ‘Costa del Oro’ (‘Gullkysten’). Senere kom ‘Costa Rica’ (‘den rike kyst’) i vanlig bruk.

Nasjonalsang er ‘Noble patria, tu hermosa bandera’ (‘Noble fedreland, ditt vakre flagg’).

Geografi og miljø

Det er myrlendte sletter langs kysten ved Det karibiske hav og i nordøst. Langs Stillehavet er kystsletta lavere og mer innskåret av havet. Høysletta Meseta Central, 1000-1500 meter over havet, er omgitt av to parallelle fjellkjeder, Cordillera Central og Cordillera de Talamanca. Høyeste punkt er Cerro Chirripó, 3819 meter over havet. I nordlige og sentrale deler av landet er det flere aktive vulkaner, og vulkanutbrudd og jordskjelv er vanlig. Det er mange vassdrag, men få seilbare.

Klimaet er tropisk, i høylandet subtropisk. De karibiske kystslettene er mer nedbørrike enn lavlandet ved Stillehavet. Middeltemperaturen er omkring 27 grader i lavlandet. I høylandet er det mindre nedbør og kjøligere. I San José 1150 meter over havet er middeltemperaturen cirka 20 grader . Årstidsvariasjonene er små. Det er to årstider: regntid fra mai til november og tørketid fra desember til april.

Costa Rica har cirka 0,1 prosent av Jordens totale landmasse, men fem prosent av verdens arter av planter og dyr. Nasjonalparker og vernede områder utgjør omkring 25 prosent av landets areal.

I lavlandet i nord er det mangroveskog og tropisk regnskog mens det ved stillehavskysten er mer tørkepreget vegetasjon. Over 2500 meter over havet er det gressletter. Costa Rica har mer enn 800 arter av bregner og mer enn 1000 arter av orkidéer.

Dyrelivet er en blanding av nordamerikanske og søramerikanske arter. Nordlige pattedyrarter er blant annet prærieulv, hvithalehjort og flere ekorn. Eksempler på sørlige pattedyr er aper, dovendyr, maurslukere og beltedyr. Det er omkring 840 fuglearter, blant annet kolibrier og papegøyer. 200 krypdyrarter og mer enn 50 000 insektarter er registrert. I havet finnes korallrev.

Folk og samfunn

Folketettheten er størst på Meseta Central, med omkring halvparten av landets befolkning. Cirka 65 prosent av befolkningen bor i urbane strøk. Største by er hovedstaden San José.

83,6 prosent er hvite og mestiser, 6,7 prosent har blandet etnisitet, 2,4 prosent har opphav i urbefolkningen, hvorav de fleste bor i reservater, cirka 1,1 prosent er svarte av afrikansk opphav og resten tilhører andre folkegrupper.

Forventet gjennomsnittlig levealder ved fødsel er 81,0 år for kvinner og 75,6 år for menn per 2014. 23,5 prosent av befolkningen er under 15 år.

Offisielt språk er spansk. Ved Det karibiske hav tales et kreolsk-engelsk språk. Indianske språk tales i reservater.

Den offisielle religion er romersk-katolsk og omfatter 76,3 prosent av befolkningen. 13,7 prosent er evangeliske protestanter. Resten sogner til andre religioner eller er uten religion.

Stat og politikk

Costa Rica er en demokratisk republikk. Presidenten har mye makt, men beslutningene må godkjennes av den lovgivende forsamlingen som har 57 medlemmer. Det er valg hvert fjerde år.

Landet er inndelt i syv provinser, provinsene i kantoner og kantonene i distrikter.

Ifølge forfatningen kan Costa Rica under normale forhold ikke ha en nasjonal hær.

Costa Rica er medlem blant annet av FN og FNs særorganisasjoner, Organisasjonen av amerikanske stater (OAS), Den sentralamerikanske frihandelsorganisasjon (CAFTA) og Verdens Helseorganisasjon (WHO).

Historie

Norddelen av Costa Rica var bebodd av mayaer og de sentrale og sørlige delene av chibchaer da Kristoffer Columbus som første europeer kom dit under sin siste reise i 1502. Han meldte om mye gull blant de innfødte. Conquistadoren Gil González Dávila kom i 1522. Den spanske interessen for landet var liten, slik at det tok tid før det ble kolonisert. Cartago ble grunnlagt av spanjolene som første hovedstad i 1563. På 1600-tallet ble Costa Rica den sørligste provinsen i visekongedømmet Ny-Spania. De fleste innbyggerne var småbønder og ikke godseiere som i nabolandene. Mangelen på en undertrykkende godseier-overklasse førte Costa Rica på veien til et mer egalitært samfunn enn i nabolandene.

I 1823–1838 var Costa Rica medlem av Den sentralamerikanske føderasjon. I 1824 ble landets hovedstad flyttet til San José. Costa Rica ble selvstendig i 1838.

Kaffeplanten ble innført tidlig på 1800-tallet, og kaffe og bananer ble etter hvert de viktigste produksjons- og eksportvarene. Etter 1889 har Costa Rica hovedsakelig vært demokratisk styrt. Siden 1800-tallet har landet hatt to perioder med politisk ustabilitet: 1917–1919 da Federico Tinoco Granados var diktator og i 1948 da det var en 44 dager lang borgerkrig etter et omstridt presidentvalg.

I 1949 ble militærvesenet oppløst, og samme år fikk kvinner stemmerett. President Oscar Arias Sánchez mottok Nobels fredspris i 1987 for sin mellomamerikanske fredsplan. I 2001 ble det bygd en mur langs grensen til Nicaragua, noe som førte til krise mellom de to landene. I 2007 vedtok landet en frihandelsavtale med Sentral-Amerika, USA og Den dominikanske republikk.

Siden 2000 har forskjellene mellom fattige og rike økt, og hver femte costaricaner regnes i dag som fattig. I 2010 ble Laura Chinchilla Miranda valgt til Costa Ricas første kvinnelige president. I 2014 representerte valget av Luis Guillermo Sólis et steg til venstre.

Økonomi og næringsliv

Jordbruket er betydelig med dyrking av kaffe, bananer, ananas, sukkerrør, kakao, ris, mais, poteter og bønner. Det er et betydelig kveghold. Det er små mengder gull og sølv, mangan og kvikksølv og betydelige forekomster av bauxitt. Skogsdrift er relativt ubetydelig.

Av industri er produksjon av næringsmidler, farmasøytiske produkter, elektroniske komponenter, aluminium og petroleumsraffinering viktigst.

Turisme, med hovedvekt på økoturisme i regnskogene, er viktigste næringsvei.

Bruttonasjonalproduktet per innbygger er nest høyest, etter Panama, for landene i Mellom-Amerika.

USA er viktigste handelspartner og investor.

I juni 2013 ble det i Oslo undertegnet en frihandelsavtale mellom EFTA-landene, deriblant Norge, og Costa Rica.

Kunnskap og kultur

Niårig skole er obligatorisk og gratis fra barna er seks år. Innen videregående og høyere utdanning finnes mange private skoler. Det er fire statlige universiteter og mange små private universiteter. Om lag 3,8 prosent av innbyggerne er analfabeter.

Det er seks dagsaviser, omkring 50 radiostasjoner og en statlig og 13 lokale fjernsynsstasjoner.

Den første betydelige forfatteren var Aquileo J. Echeverría (1866–1909) som skrev folkelivsskildringer på vers. Betydelige romanforfattere etter 1945 er Yolanda Oreamuno (1916–1956) og Fabián Dobles (1918–1997). Sentrale lyrikere i vår tid er blant andre Alfonso Chase (1944–) og Laureano Albán (1942–).

Populære musikksjangere er blant annet calypso, reggaeton, salsa og rock 'n' roll. Gitar brukes mye, blant annet i folkedans. De indianske musikktradisjonene er nesten utdødde, men noen danser og sanger har nasjonal status.

Costa Rica og Norge

Costa Rica har ambassade i Oslo. Norges ambassade i Guatemala er sideakkreditert til Costa Rica. En del norske turister besøker Costa Rica.

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg