Costa Rica består av en kystslette adskilt av høye fjell som danner kjedene Cordillera Central og Cordillera de Talamanca. Fjellkjedene danner et vannskille mellom stillehavs- og atlanterhavskysten.

Elver som renner ut til Det karibiske hav: Rio Colorado, Rio Pacuare, Rio Parismina, Rio Reventazon og Rio Sixaola.Elver som renner ut i Lago de Nicaragua eller San Juan River: Rio Sapoá, Rio Frío, Rio San Carlos og Rio Sarapiquí.

Elver som renner ut i Stillehavet: Rio Abangares, Rio Guacimal, Rio Sierpe, Rio Tempisque og Rio Terraba.

Flere parallelle kjeder av den mellomamerikanske Cordillera ('fjellkjede') løper fra nordvest mot sørøst og dominerer landet; høyeste punkt er Cerro Chirripó i Cordillera de Talamanca, 3819 moh. I den nordlige og sentrale delen av landet finnes en rekke aktive vulkaner, deriblant Irazú (3432 moh.) og Turrialba (3329 moh.). Både vulkanutbrudd og jordskjelv er vanlig.

Mellom fjellkjedene ligger Meseta Central (Valle Central, 'høytliggende sentral dal'), et høyfjellsplatå i 1000–1500 m høyde, dekket med fruktbart vulkansk jordsmonn. Økonomisk er dette den viktigste del av landet hvor det meste av kaffeproduksjonen finner sted og hvor halvparten av befolkningen er bosatt. Det karibiske lavlandet er sumpig og skogdekket, og utgjør omkring 1/3 av landets areal. Lavlandet langs Stillehavet er smalere, spesielt sørøst for Nicoyahalvøya. Costa Rica er velkjent for sine nasjonalparker, som utgjør hele 12 % av landet og som har ført til at mange av landets naturperler er skånet for kommersiell utnyttelse. Hele øya Isla del Coco med deler av havområdene omkring, til sammen 32 km2, er naturpark, og står på UNESCOs Liste over verdens natur- og kulturarv. Nasjonalparken Amistad, en del av Talamancafjellene og verneområdet Guanacaste, står også på listen.

Les mer om Planteliv i Costa Rica og Dyreliv i Costa Rica.

Costa Rica ligger i den tropiske klimasonen. På grunn av nordøstpassaten er de karibiske kystslettene mer nedbørrike enn lavlandet ved Stillehavet. Limón f.eks. mottar 3100 mm regn i året, og ingen måned får mindre enn 150 mm. Stillehavskysten mottar 1000-2000 mm, hvorav mesteparten faller i perioden mai-november. Middeltemperaturen ligger i lavlandsområdene omkring 27 °C i året med svært små årstidsvariasjoner. På høyslettene er klimaet mer kjølig; hovedstaden San José (1150 m o.h.) har årsgjennomsnitt på 20 °C. Årlig nedbør i San José er ca. 1900 mm, av dette faller 90 % fra mai til oktober.

Detaljert klimainformasjon om Costa Rica på Den meteorologiske verdensorganisasjon sine hjemmesider.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.