prærieulv

Prærieulv, også kalt coyote.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Prærieulv

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Prærieulv, eller coyoter, en art i hundefamilien som er tallrik i Nord- og Mellom-Amerika.

Faktaboks

uttale:
prˈærieulv
etymologi:

spansk-amerikansk, av aztekisk coyott

også kjent som:

Canis latrans, coyote

Beskrivelse

Prærieulver er mellomstore hundedyr som ligner små ulver. Kroppslengden kan variere mellom 73 og 96 cm og vekten fra 7 til 20 kg. Pelsens farge og lengde kan være noe forskjellig mellom ulike deler av utbredelsesområdet. Pelsfargen ligger mellom rødlig og grå med innslag av hvitt og sort. Den er generelt lysere og lengre i nordlige deler. Ørene står rett opp. Ørenes størrelse i forhold til kroppen øker i de varmere delene av utbredelsesområdet.

Levevis

Prærieulven er veldig tilpasningsdyktig og kan ha sine leveområder i mange ulike naturtyper og i urbaniserte områder. Den spiser hovedsakelig kjøtt fra dyr som den jakter og fra kadavre, men også noe plantekost som bær. Nær bebyggelse kan dietten i stor grad bestå av søppel. Den kan oppnå hastigheter på opp til 65 km/t under jakt. Arten er stort sett aktiv på natten og i skumringen. Også flokkstrukturen til prærieulven er fleksibel og den kan leve alene, i par eller i flokker. De lever i territorier som markeres med avføring, urin og sekret fra duftkjertler. Ulike bjeffelyder brukes til kommunikasjon.

Utbredelse

Canada, USA, Mexico og Mellom-Amerika. Utbredelsområdet har vokst mye siden 1900 tallet ettersom bestanden av ulv (Canis lupus) er blitt mindre.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg