kolibrier

En kolibri strekker ut den lange tungen. Denne tilhører slekten Amazilia og er fotografert i Ecuador.
kolibri
Av /iStockphoto.
Kobberkronekolibri, Costa Rica
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Kolibrier, eller kolibrifamilien, er en familie som omfatter verdens minste fugler. Kolibriene regnes til ordenen nattravn- og seilerfugler.

Faktaboks

Uttale
kˈolibrier
Etymologi
spansk, fra karibisk
Også kjent som
Trochilidae

Utredelse

De fleste av de rundt 340 artene lever i Sør-Amerika og Mellom-Amerika, noen få i Nord-Amerika, og én art hekker helt nord til Alaska.

Beskrivelse

Kolibriene har praktfulle, metallglinsende fjær og langt, tynt nebb. Kroppsvekten er om lag 1,5–19 gram. Lettest er bikolibri, Mellisuga helenae, som kun forekommer på Cuba.

Levesett

På samme måte som bier, sommerfugler og andre insekter, henter kolibrier nektar fra blomster, og sørger samtidig for pollinering. Her spiser en rubinstrupekolibri (Archilochus colubris) fra en blomst av arten Lobelia cardinalis (se Lobelia). Kolibrienes nebb og blomstene som pollineres av kolibrier, er tilpasset hverandre. Slik gjensidig tilpasning kalles koevolusjon.
rubinstrupekolibri
Av /iStockphoto.

Kolibriene suger nektar stående i svirreflukt foran blomstene, og fanger småinsekter i luften. Vingeslagstakten kommer opp i rundt 75 per sekund, og hjerteslagene cirka 1000 per minutt. Om nettene faller kolibrier i en slags dvaletilstand, med sterkt nedsatt takt på pust og hjerteslag, for ellers ville ikke matlageret rekke til den nødvendige forbrenning innen neste morgen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg