økoturisme

Artikkelstart

Økoturisme er turisme som vektlegger den reisendes økologiske, sosiale og kulturelle ansvar, og som ønsker å fremstå som et alternativ til kommersiell masseturisme eller såkalt charterturisme.

Faktaboks

Uttale
ˈøkoturisme
Etymologi
av økologi
Også kjent som
grønn turisme

Den internasjonale økoturismeforeningen (TIES) og FN definerer økoturisme som «Bærekraftig turisme til naturområder som ivaretar miljøet og bidrar til å forbedre levevilkårene til lokalbefolkningen». I tillegg har FN definert følgende rammer for økoturismen: naturbaserte opplevelser, bidrar aktivt til natur- og kulturvern, tar hensyn til lokal kultur, gir noe tilbake til lokalsamfunnet, formidler miljøbevissthet og følger miljøprinsipper i driften av virksomheten.

Økoturisme og geoturisme

Mens begrepet økoturisme oppstod rundt 1980-tallet, lanserte Magasinet National Geographic i 2002 begrepet geoturisme som en form for turisme som «ivaretar, forsterker og fremhever et steds lokale egenart – miljø, kultur, estetikk, kulturarv – og som kommer lokalsamfunnet til gode. Økoturisme og geoturisme omhandler i stor grad det samme, men økoturismen går gjerne lengre i forhold til miljøhensyn, omfatter gjerne en sertifiseringsordning og stiller i økende grad krav til både reiselivsnæringen og turistene.

Mens geoturismen kan omfatte alle typer turisme og alle typer steder, betegner økoturisme en nisje innenfor bærekraftig reiseliv og omfatter i stor grad kun naturbasert, småskala reiseliv. Økoturismen vil også som oftest stille høyere miljøkrav og være mer opptatt av formidling og læring enn geoturismen.

Prinsippene for geoturisme kan brukes som visjonære råd i en generell utvikling av turismen på nasjonalt, regionalt eller destinasjonsnivå, mens økoturisme er et konsept for hvordan drive en reiselivsbedrift. Økoturisme er også en betegnelse på et markedssegment med spesielle preferanser.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg