økoturisme

Økoturisme, turisme som vektlegger den reisendes økologiske, sosiale og kulturelle ansvar, og som ønsker å fremstå som et alternativ til kommersiell masseturisme eller såkalt charterturisme. Den internasjonale økoturismeforeningen (TIES) og FN definerer økoturisme som «Sustainable tourism to natural areas that conserves the environment and improves the well being of the local people». I tillegg har FN definert følgende rammer for økoturismen: naturbaserte opplevelser, bidrar aktivt til natur- og kulturvern, tar hensyn til lokal kultur, gir noe tilbake til lokalsamfunnet, formidler miljøbevissthet og følger miljøprinsipper i driften av virksomheten.

Faktaboks

uttale:
ˈøkoturisme
etymologi:
av økologi
også kjent som:
grønn turisme

Økoturisme og geoturisme. National Geographic Society har lansert begrepet geoturisme, som er en form for turisme som «ivaretar, forsterker og fremhever et steds lokale egenart – miljø, kultur, estetikk, kulturarv – og som kommer lokalsamfunnet til gode. Økoturisme og geoturisme omhandler i stor grad det samme, men økoturismen går gjerne lengre i forhold til miljøhensyn, omfatter gjerne en sertifiseringsordning og stiller i økende grad krav til både reiselivsnæringen og turistene.

Mens geoturismen kan omfatte alle typer turisme og alle typer steder, betegner økoturisme en nisje innenfor bærekraftig reiseliv og omfatter i stor grad kun naturbasert, småskala reiseliv. Økoturismen vil også som oftest stille høyere miljøkrav og være mer opptatt av formidling og læring enn geoturismen.

Prinsippene for geoturisme kan brukes som visjonære råd i en generell utvikling av turismen på nasjonalt, regionalt eller destinasjonsnivå, mens økoturisme er et konsept for hvordan drive en reiselivsbedrift. Økoturisme er også en betegnelse på et markedssegment med spesielle preferanser. Noen steder er prinsippene for økoturisme også utgangspunktet for et steds profil, og er da brukt som retningslinjer i destinasjonsutvikling – slik geoturismen skal være det her i Norge. Betegnelsen Økoturisme har eksistert i verden i ca. 20 år.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg