Siden 1889 har Costa Rica hatt et demokratisk, republikansk og enhetsstatlig styresett. Etter presidentvalget i 1948 oppsto uroligheter, og en kort tid ble landet styrt av en militærjunta. Etter urolighetene ble demokratiet gjeninnført og en ny forfatning ble vedtatt i 1949. Alle presidentskifter har siden foregått på demokratisk vis, og Costa Rica har fremstått som Latin-Amerikas mest stabile demokrati.

Som i de fleste andre latinamerikanske land er den utøvende makt lagt til en folkevalgt president, valgt for fire år. Lovgivende myndighet er lagt til en nasjonalforsamling på 57 medlemmer valgt i allmenne valg for fire år. Det er stemmeplikt fra 18 års alder. De viktigste partiene har tradisjonelt vært det sosialdemokratiske frigjøringspartiet PLN og det kristelig-sosiale partiet PUSC, men etter å ha debutert med en stemmeandel på 21,9 prosent og 14 av plassene i nasjonalforsamlingen ved valget i 2002, økte det nystiftede Borgerlige aksjonspartiet PAC sin oppslutning til 25,3 prosent og 17 plasser ved valget i 2006 og ble dermed landets nest største parti. Styresettet er relativt stabilt. Etter forfatningen kan landet under normale forhold ikke ha en nasjonal hær.

Administrativt

Administrativt er landet delt i sju provinser, ledet av presidentutnevnte guvernører. Provinsene er inndelt i kantoner og kantonene i distrikter. I hver kanton er det et valgt råd, men lokalstyret er strengt regulert gjennom nasjonal lovgivning.

Rettsvesen

Landets øverste domstol er høyesterett og består av 22 dommere, valgt av nasjonalforsamlingen for åtte år. Valgperioden fornyes automatisk hvis ikke forsamlingen med 2/3 flertall vedtar noe annet. Høyesterett kan, når den møter som Corte plena, prøve lovvedtak i forhold til grunnloven. I tillegg til den øverste domstol er det fire appelldomstoler og en rekke domstoler for straffesaker og sivilsaker. Det er også noen spesialdomstoler. Dommere til de lokale domstoler utnevnes av høyesteretts øverste råd på fem medlemmer. Jurysystemet brukes ikke i Costa Rica.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg