Calypso Rose
Dronningen av Calypso. Calypso Rose på Oslo World, 2017.
Av /© Oslo World Music Festival.
Calypso
Calypsosangerne Wilmoth Houdini og Lord Invader, ca. 1940.
Av /The Library of Congress.

Calypso er en musikkform fra Trinidad som også har bredt seg til andre karibiske øyer.

Faktaboks

Uttale
calˈypso

Betegnelsen har antagelig røtter tilbake til et ord i det vestafrikanske språket hausa, kai-so, som kan uttrykke samtykke, glede eller skadefryd. Calypso har tradisjon tilbake til slavetiden som en blanding av smedevise, nyhetsformidling og underholdning. Det er en av de viktigste musikkformene ved de årlige karnevalene, særlig på Trinidad. De fremste utøverne nyter høy anseelse, og smykker seg ofte med fantasifulle artistnavn som Attila the Hun eller Mighty Sparrow.

Under amerikanernes opphold på Trinidad under andre verdenskrig begynte innbyggerne å lage instrumenter av tomme oljefat (steel drums), og i løpet av 1950-årene gikk denne musikken, med sin rytmiske og melodiske egenart, som en farsott over hele verden. Harry Belafonte bidro sterkt til populariseringen av musikken. Albumet hans Calypso fra 1956 solgte i mer enn en million eksemplarer.

En ny variant av calypso som oppstod i 1970-årene, kalles soca.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg