Vassdrag, i snever forstand ferskvannets løp i bekker og elver og gjennom innsjøer, fra de øverste kilder til utløpet i havet. Det er rimelig også å regne bredekkede områder av nedbørfeltet med til vassdraget ettersom de bidrar direkte til vannføringen. Det er videre en naturlig sammenheng mellom grunnvannet og vannet på overflaten som gjør at forvaltningen av vassdragenes vannresurser også må inkludere grunnvannet.

Under norske forhold spiller utnyttelsen av vassdrag som kraftkilde en særlig betydningsfull rolle (se vannkraft). Bare få vassdrag i Norge er seilbare for større fartøyer. Foruten anlegg til utnyttelse av vassdrag treffes ofte omfattende sikringstiltak for å beskytte elvebredder og av landet innenfor mot utgravninger og oversvømmelser. Sikring og regulering av vassdrag for beskyttelse mot storflom har fått økende betydning i de senere år.

Se for øvrig vannforsyning og vassdragsrett. Norges vassdrags- og energidirektorat leder statens virksomhet vedrørende vassdrag og er regjeringens rådgiver i vassdragssaker.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.