San José

Costa Ricas nasjonalteater fra 1897 er en av de viktigste historiske bygningene i San José.
Av .
Lisens: CC BY 2.0

San José er hovedstad og største by i Costa Rica. Byen ligger midt i landet på 1160 meter over havet og har 1 441 100 innbyggere i storbyområdet (Statistics and Census Institute of Costa Rica, 2019).

Faktaboks

uttale:
sanxåsˈe

Bybeskrivelse

Byen er lagt ut i et rutemønster, og har mange teatre og museer utformet i europeisk-inspirert arkitektur. Nasjonalteateret er ansett som San Josés vakreste historiske byggverk. Nasjonalmuseet har en betydelig samling prekolumbisk kunst. Det finnes også et museum for prekolumbisk gull og et jade-museum. Det første universitetet ble grunnlagt i 1843.

San José er et kommunikasjonsknutepunkt sentralt beliggende langs den panamerikanske motorveien, med gode vei- og jernbaneforbindelser. Den internasjonale lufthavnen ligger i Alajuela, 20 kilometer vest for sentrum. En viktig turistattraksjon er den aktive vulkanen Poas, som ligger en times kjøretur fra San José.

Historie

Byen som i dag er landets hovedstad ble grunnlagt som en liten landsby under navet Villa Nueva i 1736. Ved anleggelsen av et lite kapell ble Josef fra Nasaret valgt til stedets skytshelgen, derav dagens navn. Først etter etableringen av en tobakksfabrikk i 1782 skjøt utviklingen fart.

Etter uavhengigheten fra Spania i 1821 oppsto det uenigheter om hvorvidt Costa Rica skulle tilhøre Det første meksikanske keiserriket (Cartagos ståsted) eller slutte seg til Den mellomamerikanske føderasjonen som en republikk (San Josés ståsted). Det endelige maktskiftet fra den tidligere spanske kolonibyen Cartago kom i 1823, da et voldelig sammenstøt markerte San Josés seier og tilslutning til Den mellomamerikanske føderasjonen. Den nye hovedstaden vokste raskt, og ble et senter for regionens kaffeproduksjon på 1800-tallet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg