dovendyr

Dovendyr. Trefingret dovendyr av slekten Bradypus. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /NTB Scanpix ※.
Tofingret dovendyr av arten Choloepus hoffmanni.
.
Lisens: CC BY SA 3.0
Trefingret dovendyr med unge som skal krysse en vei.
.
Lisens: CC BY SA 4.0

Dovendyr utgjør to pattedyrfamilier i overordenen gomlere som hører hjemme i Sør- og Mellom-Amerikas urskoger. De tilbringer nesten hele livet oppe i trærne, hengende etter klørne med ryggen ned. Det finnes mange utdødde arter av dovendyr (se kjempedovendyr) som levde på bakken.

Faktaboks

Også kjent som

Folivora

Phyllophaga

Beskrivelse

Dovendyr er de eneste pattedyrene (i tillegg til sjøku) som ikke har sju halsvirvler. Forlemmene er betydelig lengre enn baklemmene. På forlemmene er det tre fingre (tilsvarende nr. 2–4 på en menneskehånd der tommelen regnes som nr. 1) eller bare to (tilsvarende pekefinger og langfinger på en menneskehånd), på baklemmene alltid tre tær (tilsvarende nr. 2–4 på en menneskefot der stortåen er nr. 1). Kloleddet kan slås inn mot hånd- eller fotflaten. Halsen er lang og bærer et lite, rundt hode med små øyne. De ytre ørene ligger skjult i den tette pelsen som består av tørre, grove dekkhår over de korte ullhårene. Pelsen er tilpasset leveviset ved at hårene er rettet motsatt av andre pattedyrs slik at regnvann lett renner av når dyret henger i normal stilling. Halen er ikke synlig. Artene har ulikt antall emaljeløse tenner.

Levevis

Dovendyrene lever av å spise løv og klatrer bare ned fra trærne for å gjøre fra seg. Dyrene beveger seg svært langsomt, spesielt på bakken. De har lang drektighetstid (omtrent ti måneder) og føder én unge. Også fødselen foregår hengende fra en gren. De lever hovedsakelig alene (solitært), men er vanskelige å studere fordi de gjemmer seg i tretoppene.

Systematikk

Dovendyrene deles inn i to familier: Trefingrede dovendyr, Bradypodidae, som inkluderer fire arter (Bradypus pygmaeus, Bradypus torquatus, Bradypus tridactylus og Bradypus variegatus) med tre store klør på forbena og 8–9 halsvirvler, og tofingrede dovendyr, Megalonychidae, med to arter (Choloepus didactylus og Choloepus hoffmanni) som har to store klør på forbena og 5–7 halsvirvler.

Dvergdovendyr

Dvergdovendyret (Bradypus pygmaeus) er den minste arten av dovendyr. Den er omtrent 50 centimeter lang og veier 2,5–3,5 kilogram. Arten finnes bare på den lille (4,3 kvadratkilometer), ubebodde øya Isla Escudo de Veraguas, som ligger utenfor kysten av Panama. Den har grønnlig pels fordi det vokser alger i den, noe som gir god kamuflasje. Dvergdovendyret er regnet som kritisk truet av den internasjonale naturvernunionen (IUCN) på grunn av habitatødeleggelse og fordi folk fanger den for å holde den som kjæledyr.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg