regnbuelori
Regnbuelori i Australia. Denne papegøyearten tilhører parakittfamilien.

Papegøyer er en orden av fugler. Noen eksempler på papegøyer er kakaduer, araer, kea og undulat. Blant annet på grunn av en tykk tunge kan mange papegøyer bli flinke til å snakke, og de er populære som kjæledyr.

Faktaboks

Uttale
papegˈøyer
Etymologi
middelnedertysk, gammelfransk, visstnok opprinnelig fra arabisk
Også kjent som
papegøyefugler
Vitenskapelig navn
Psittaciformes
Beskrevet av

Wagler, 1830

Beskrivelse

Cacatua galerita

Gultoppkakadu, Cacatua galerita, finnes i Australia og tilhører kakadufamilien.

Cacatua galerita
Av /Shutterstock.

Papegøyene er ofte praktfullt farget, men mange er også ensfarget grønne. De har et krumt, kraftig nebb, og overnebbet er leddet mot pannen og er ekstra bevegelig. To tær vender forover og to bakover. Papegøyer blir ofte svært gamle i fangenskap; flere arter kan bli rundt 100 år.

Utbredelse

Papegøyene er utbredt i tropiske og subtropiske strøk. De fleste artene lever i den australske region opp til det sørøstlige Asia, en del i Afrika og mange i Sør-Amerika, dels opp til Mellom-Amerika.

Minst to arter har etablert frittlevende bestander i Europa som følge av utsettinger eller rømming fra fangenskap: halsbåndparakitt fra Afrika/Asia og munkeparakitt, Myiopsitta monachus, fra Sør-Amerika.

Karolinaparakitt er et kjent eksempel på en fugleart som har blitt utryddet av mennesker.

Typer

jako
Jako er en afrikansk papegøyeart som tilhører papegøyefamilien.

Papegøyene (ordenen papegøyefugler) omfatter rundt 350 arter, inkludert den mest kjente av alle burfugler, undulaten. Store papegøyer i bur er helst jako eller amazonpapegøyer, men kan også være araer, verdens største papegøyer (opptil én meter lange).

Papegøyene deles i dag inn i fire familier.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

papegøyer
Psittaciformes
Artsdatabanken-ID
268
GBIF-ID
1445

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg