Regnbuelori i Australia.
regnbuelori av . CC BY SA 2.0

Papegøyer er en orden av fugler. Noen eksempler på papegøyer er kakaduer, araer og undulat. Blant annet på grunn av en tykk tunge kan mange papegøyer bli flinke til å snakke, og de er populære som kjæledyr.

Faktaboks

Uttale
papegˈøyer
Etymologi
middelnedertysk, gammelfransk, visstnok opprinnelig fra arabisk
Også kjent som
papegøyefugler
Psittaciformes

Beskrivelse

Papegøyene er ofte praktfullt farget, men mange er også ensfarget grønne. De har et krumt, kraftig nebb, og overnebbet er leddet mot pannen og er ekstra bevegelig. To tær vender forover og to bakover. Papegøyer blir ofte svært gamle i fangenskap; flere arter kan bli ca. 100 år.

Utbredelse

Papegøyene er utbredt i tropiske og subtropiske strøk. De fleste artene lever i den australske region opp til det sørøstlige Asia, en del i Afrika og mange i Sør-Amerika, dels opp til Mellom-Amerika.

Minst to arter har etablert frittlevende bestander i Europa som følge av utsettinger eller rømming fra fangenskap: halsbåndparakitt fra Afrika/Asia og munkeparakitt, Myiopsitta monachus, fra Sør-Amerika.

Karolinaparakitt er et kjent eksempel på en fugleart utryddet av mennesker.

Typer

Papegøyene (ordenen papegøyefugler) omfatter rundt 350 arter, inkludert den mest kjente av alle burfugler, undulaten. Store papegøyer i bur er helst jako eller amazonpapegøyer, men kan også være araer, verdens største papegøyer (opp til en meter lange).

Papegøyene deles i dag inn i fire familier.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg