Ekorn, gnagerart i ekornfamilien. Et lite dyr med rundt hode, store øyne og store, hårete ører som ender i en lang dusk av stive hår. Kroppen er slank og halen besatt med lange hår som vender til to sider. Ryggen er rødbrun, buken hvit. Sørover avblekes fargen litt om vinteren. I nordlige strøk blir den blågrå, samtidig som pelsen blir tettere og tykkere (gråverk). Kroppslengde inntil 24 cm, hale 14–19 cm, vekt opp til 390 g.

Ekornet er dagaktivt og lever for en stor del oppe i trærne og spiser frø, nøtter, unge skudd og bark i sevjetiden. Dessuten røver det fuglereir. Ekornet bygger varme og godt fôrede bol i hule trær eller fritt på grenene. Det samler vinterforråd, særlig hassel- og eikenøtter, som det, iblant i store mengder, lagrer i trehuler, fuglekasser eller i egne reir, eller også nede på marken. Ekornet føder normalt 3–6 unger på senvinteren, om mattilgangen er god kan den føde et nytt kull i juli–august.

Ekornet er utbredt over store deler av Eurasia og forekommer hos oss i alle skogdistrikter, men er knyttet til barskogen. Det er funnet ekorn mange steder i Finnmark; på Vestlandet mangler det i enkelte strøk både ute på øyene og på fastlandet. På fjellet treffes det ikke sjelden i bjørkeregionen, noen ganger også ovenfor den. Ekornet varierer periodevis i antall. Se ekornår.

Skinn av ekorn som brukes til pelsverk, kalles gråverk.

I folketroen har ekornet spilt en rolle fra de eldste tider. I norrøn mytologi farer ekornet (ratatoskr) opp og ned i asken Yggdrasil for å sette ondt blod mellom ørnen i treets topp og ormen som gnager på treroten; mange steder har det helt opp mot våre dager vært tydet som et vondt varsel å møte ekorn – andre steder har det riktignok vært ansett som godt møte. Hvis ekornet skiftet farge tidlig, sa man det ble tidlig vinter. La ekornet seg inn på husene, var det merke på frostår, enkelte steder på dyrtid, andre steder igjen var det et dødsvarsel.

Ekorn kan jaktes i hele landet i perioden 1. nov.–15. mars.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

12. oktober 2016 skrev Sverre Olav Lundal

Eg har studert bileta av ekornet, men kan ikkje få det til at hovudet er rundt.

2. januar svarte Mari Paus

Hei! Vi har ingen fagansvarlig på plass her for øyeblikket som kan svare deg på dette. Et lite søk viser at ekornets hodet beskrives som rundt flere steder,men når en fagansvarlig er på plass kan vi svare ordentlig på dette. Vennlig hilsen Mari i redaksjonen

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.