Ekorn, gnagerart i ekornfamilien. Et lite dyr med rundt hode, store øyne og store ører med en lang dusk av stive hår. Kroppen er slank og halen besatt med lange hår. Ryggen er rødbrun, buken hvit. Vinterpelsen er mye tykkere og gråere enn sommerpelsen (gråverk). En fargevariant er nesten helt svart, denne er sjelden i Norge. Kroppslengde inntil 25 cm, hale 15–20 cm, vekt opp til 400 g.

Ekornet er dagaktivt og oppholder seg det meste av tida oppe i trærne, men finner også en del føde på bakken. Det spiser frø, nøtter, unge skudd og knopper, bark, blader og blomster, dessuten lav og sopp. Insekter, larver og fugleegg kan også stå på menyen. Ekornet bygger varme og godt fôrede bol i hule trær eller på greiner. Bolet bygges av kvister og fóres med mose og gras. Ekornet samler vinterforråd, særlig frø og nøtter. Disse matlagrene gjemmes både i hule trær, i fuglekasser eller i egne bol. Det hamstrer også ved å gjemme frø enkeltvis på marken, ved å grave dem litt ned i bakken. Ekornet føder inntil 6 unger på senvinteren, om mattilgangen er god kan den føde et nytt kull i juli–august. Om vinteren kan flere ekorn overvintre i samme bol, antakelig for bedre å holde varmen.

Ekornet er utbredt over store deler av Eurasia, fra Spania til Stillehavet. Hos oss forekommer det over store deler av landet helt opp til Finnmark. På Vestlandet mangler det i enkelte strøk og det mangler på mange øyer. Lever både i barskog og løvskog. Ekornet varierer periodevis i antall. Se ekornår.

Skinn av ekorn som brukes til pelsverk, kalles gråverk.

I folketroen har ekornet spilt en rolle fra de eldste tider. I norrøn mytologi farer ekornet (ratatoskr) opp og ned i asken Yggdrasil for å sette ondt blod mellom ørnen i treets topp og ormen som gnager på treroten; mange steder har det helt opp mot våre dager vært tydet som et vondt varsel å møte ekorn – andre steder har det riktignok vært ansett som godt møte. Hvis ekornet skiftet farge tidlig, sa man det ble tidlig vinter. La ekornet seg inn på husene, var det merke på frostår, enkelte steder på dyrtid, andre steder igjen var det et dødsvarsel.

Ekorn kan jaktes i hele landet i perioden 1. nov.–15. mars.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

12. oktober 2016 skrev Sverre Olav Lundal

Eg har studert bileta av ekornet, men kan ikkje få det til at hovudet er rundt.

2. januar svarte Mari Paus

Hei! Vi har ingen fagansvarlig på plass her for øyeblikket som kan svare deg på dette. Et lite søk viser at ekornets hodet beskrives som rundt flere steder,men når en fagansvarlig er på plass kan vi svare ordentlig på dette. Vennlig hilsen Mari i redaksjonen

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.