Rotvoll

Artikkelstart

Rotvoll er et område på Nedre Charlottenlund ved fjorden i Trondheim, cirka 5 kilometer øst for sentrum. Rotvoll ligger mellom Leangen i vest og boligfeltet Nedre Charlottenlund i øst. Sistnevnte lyder samme navn som inndelingen av bydelen, med Nedre (og Øvre) Charlottenlund, men må ikke forveksles.

Faktaboks

Etymologi
Av norrønt Rótválir, ‘rydningsland’ – land oppfylt med rat av røtter og stubber

Området nord for jernbanelinjen er dominert av bygningene som tilhører Equinor forskningssenter og tidligere NTNU. NTNU holdt fra 1994 til 2018 i lokalene etter tidligere Rotvoll psykiatriske sykehus, senere navngitt Charlottenlund sykehus, som ble nedlagt i 1990. Arealene tilhørte tidligere gården Rotvoll nedre, som i middelalderen var kirkegods, men som senere ble delt opp i mindre parseller og benyttet som lystgårder for adelsmenn, embedsmenn og byborgere.

Rotvoll øvre, som grovt sett omfatter områdene sør for jernbanelinjen, tilhørte i middelalderen Bakke kloster. Her drives det fortsatt jordbruk, selv om arealene er under press av byutviklingen. Landskapet er ellers preget av velpleiet jord, skog, park og alléer, som var kjennetegnet på det gamle lystgårdslandskapet.

Rotvoll stasjon er i dag stoppested for lokaltog.

Kart

Rotvoll
Av /Statens kartverk.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

skrev Magnus Kjøren Berg

Jeg stiller spørsmålstegn ved å bruke bydelen Ranheim som pekepinn for å forklare hvor Rotvoll er. I mellom Rotvoll og Ranheim er bydelen Charlottenlund, hvilket er mer presist samt at sistnevnte og Rotvoll har en historisk tilhørighet til hverandre. Fra 1907-1991 hadde Rotvoll postadresse Charlottenlund og er av lokalbefolkningen ansett som tilhørende eller nær tilhørighet til Charlottenlund. Rotvoll psykiatriske sykehus skiftet for eksempel i 1980 navn til Charlottenlund sykehus før det ble nedlagt.

En mer spisset beskrivelse vil da være noe i duren: "Rotvoll er et område på østkanten av Trondheim kommune, mellom Leangen i vest og Nedre Charlottenlund i øst."

svarte Knut A. Rosvold

Takk for kommentar. Det er alltid lurt å lytte lokalkjente folk, da bare bruk av kart ofte kan være misvisende.

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg