Det nyrestaurerte torget i Trondheim stod ferdig i 2020.
.

Trondheim torg er et torg midt i Trondheim sentrum – Midtbyen – i krysningspunktet mellom de to hovedgatene Munkegata og Kongens gate.

Faktaboks

Også kjent som

Lokalt kjent som Torvet, mens andre sier torget; Trondheim torv, Torvet i Trondheim

Beliggenheten var bestemt i Johan Caspar de Cicignons byplan av 1681, som kom som et resultat av den katastrofale bybrannen i 1681. Med et innsnitt i hvert hjørne fikk torget sin kvadratiske form; 107 ganger 107 meter. På en 14,5 meter høy søyle midt på plassen står en statue av byens grunnlegger, vikingkongen Olav Tryggvason, laget av billedhuggeren Wilhelm Rasmussen og bekostet av grosserer Dyre Halse. Statuen, som til sammen er 18 meter høy, utgjør viseren i et solur. Selve statuen ble avduket 18. september 1921, mens soluret stod ferdig til olsok-jubileet i 1930.

Ved vestveggen av Hornemansgården står en statue av torvkona Go‘dagen, laget av billedhuggeren Tone Thiis Schjetne. Torvkona minner oss om at byens torg til alle tider har vært stedet for markedshandel og martna. At Trondheim har hatt et torg som markedsplass så tidlig som i begynnelsen av 1200-tallet vet vi ut fra omtale i Snorre, men hvor dette lå er ikke blitt klarlagt. Nå brukes Torvet også mye som konsertarena, og det er ikke uvanlig at 15 000 til 20 000 mennesker er samlet her.

I mange år var rondellen omkring Olav Tryggvason-statuen en sterkt trafikkert rundkjøring, der det var biltrafikk i alle retninger, men nå er all motorisert trafikk ledet utenom. Det har i årevis vært en diskusjon om utformingen og bruken av torget, og endelig stod det helt nye Torvet ferdig sommeren 2020.

Kart

Trondheim torg
Trondheim torg
Av /Statens kartverk.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg