Trondheim torg

Torvet i Trondheim sett mot nordvest (2012).
.
Lisens: fri
Torvet i Trondheim sett mot sørøst; Vår Frue kirke og Hornemannsgården sentralt i bildet.
.
Lisens: fri

Trondheim torg er et torv midt i Trondheim sentrum – Midtbyen – i krysningspunktet mellom de to hovedgatene Munkegata og Kongens gate.

Faktaboks

Også kjent som

Lokalt kjent som Torvet, mens andre sier torget; Trondheim torv

Beliggenheten var bestemt i Cicignons byplan av 1681, som kom som et resultat av den katastrofale bybrannen i 1681. Med et innsnitt i hvert hjørne fikk torvet sin kvadratiske form; 107 x 107 meter. På en 14,5 m høy søyle midt på plassen står en statue av byens grunnlegger, vikingkongen Olav Tryggvason, laget av billedhuggeren Wilhelm Rasmussen og bekostet av grosserer Dyre Halse. Statuen, som til sammen er 18 m høy, utgjør viseren i et solur. Selve statuen ble avduket 18. september 1921, mens soluret stod ferdig til olsokjubileet i 1930.

På sørøstre hjørne mot Munkegata står en statue av torvkona Go‘dagen, laget av billedhuggeren Tone Thiis Schjetne. Torvkona minner oss om at byens torv til alle tider har vært stedet for markedshandel og martna. At Trondheim har hatt et torv som markedsplass så tidlig som i begynnelsen av 1200-tallet vet vi ut fra omtale i Snorre. Men hvor dette lå er ikke blitt klarlagt. Nå brukes torvet også mye som konsertarena, og det er ikke uvanlig at 15 000 til 20 000 mennesker er samlet her.

I mange år var rondellen omkring Olav Tryggvason-statuen en sterkt trafikert rundkjøring, men nå er all motorisert trafikk ledet utenom. Det har i årevis vært en diskusjon om utformingen og bruken av Torvet, og det er også gjennomført arkitektkonkurranser. Den nye utformingen av torvet er under arbeid og skal stå ferdig til sommeren 2020.

Les mer i Store norske leksikon

Ekstern lenke

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg