Midtbyen

Munkegata i Trondheim sett fra tårnfoten på Nidaros domkirke. Ute i fjorden ses Munkholmen.
.
Lisens: fri

Midtbyen, eller Midtby’n, Trondheim sentrum. Den eldste og mest sentrale bydel i Trondheim. Omfatter bysenteret innenfor elveslyngen og kanalen. Avgrenses i vest av Skansen og Ila. Areal 1 km2 med ca. 5000 innbyggere (2012). Byens fleste historiske bygninger og sentrale institusjoner ligger her.

Reguleringsplanen for Midtbyen, slik vi kjenner den i dag, ble utarbeidet av Caspar de Cicignon etter bybrannen i 1681. Den kjennetegnes av brede gater som skulle hindre fremtidige branner i å spre seg raskt. Planen ble etter hvert noe modifisert ved at det gjennom de største kvartalene ble anlagt smale gater; veiter. I noen tilfeller følger veitene gateløp fra tiden før brannen.

Byen deles i fire kvarter av den øst/vest-løpende Kongens gate og Prinsens gate i forlengelsen av Elgeseter bru fra sør. Den vestlige delen utgjøres av bydelene Kalvskinnet i sør og Løkkan (Hospitalsløkkan) i nord, som for det meste består av lav trehusbebyggelse. Øst for Prinsens gate har vi i sør Domkirken, Erkebispegården og Rådhuset. I det nordøstre kvarter befinner seg den eldste delen av byen; den delen som i dag utgjør Midtbyens handelsstrøk. Her ligger også byens konsertsal; Olavskvartalet med Olavshallen. Munkegata, som er byens paradegate, går fra Domkirken til Ravnkloa og krysser Kongens gate på Torget.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg