Midtbyen, eller Midtby’n, Trondheim sentrum. Den eldste og mest sentrale bydel i Trondheim. Omfatter bysenteret innenfor elveslyngen og kanalen. Avgrenses i vest av Skansen og Ila. Areal 1 km2 med ca. 5000 innbyggere (2012). Byens fleste historiske bygninger og sentrale institusjoner ligger her.

Reguleringsplanen for Midtbyen, slik vi kjenner den i dag, ble utarbeidet av Caspar de Cicignon etter bybrannen i 1681. Den kjennetegnes av brede gater som skulle hindre fremtidige branner i å spre seg raskt. Planen ble etter hvert noe modifisert ved at det gjennom de største kvartalene ble anlagt smale gater; veiter. I noen tilfeller følger veitene gateløp fra tiden før brannen.

Byen deles i fire kvarter av den øst/vest-løpende Kongens gate og Prinsens gate i forlengelsen av Elgeseter bru fra sør. Den vestlige delen utgjøres av bydelene Kalvskinnet i sør og Løkkan (Hospitalsløkkan) i nord, som for det meste består av lav trehusbebyggelse. Øst for Prinsens gate har vi i sør Domkirken, Erkebispegården og Rådhuset. I det nordøstre kvarter befinner seg den eldste delen av byen; den delen som i dag utgjør Midtbyens handelsstrøk. Her ligger også byens konsertsal; Olavskvartalet med Olavshallen. Munkegata, som er byens paradegate, går fra Domkirken til Ravnkloa og krysser Kongens gate på Torget.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.