Rekonstruksjon av Olavsskrinet
En rekonstruksjon av Olavsskrinet, slik det kan tenkes å ha sett ut, ble laget til feiringen av 1000-årsjubileeet i Trondheim i 1997.
Olav den hellige skrinlegges

Hellig-Olav skrinlegges. Detalj av antemensale fra Nidarosdomen (cirka 1320). Grimkjell skal ha vært til stede da kong Olavs lik ble gravd opp 3. august 1031. Snorre skriver i Olav den helliges saga: «Biskop Grimkjell var til stede da kong Olavs kiste ble lukket opp; det var en herlig duft av den. Så blottet biskopen kongens ansikt, og hans utseende var ikke på noen måte forandret, han var rød i kinnene som om han nettopp hadde sovnet.»

Av /Bull, Edvard (1931). Det norske folks liv og historie gjennem tidene: fra omkring 1000 til 1280.

Olavsskrinet er kista Olav den Hellige skal ha blitt lagt i da han døde i slaget på Stiklestad 29. juli, sannsynligvis i 1030.

Olavsskrinet synes opprinnelig å ha vært en enkel likkiste av høvlede trebord. Torgils bonde skal ha lagt legemet hans i kista og gravd den ned ved Nidaros. Etter at Olav ble gjort hellig i 1031, skal likkista ha blitt svøpt i pell (silke) av biskop Grimkjell og satt opp over høyalteret i Klemenskirken. Rundt år 1036 lot Magnus den gode gjøre et låsbart treskrin utenom kisten. Det var sølvbeslått og prydet med edle stener.

Olavsskrinet spilte en stor rolle i den gamle kirkelige kulten, særlig på de store kirkefestene. Der ble det båret ut i prosesjon eller ble ført til Øreting, ved kongehyllinger, senere på domkirkegården.

Under reformasjonskampene brakte erkebiskop Olav Engelbrektsson Olavsskrinet i sikkerhet til Steinvikholm. Det slo mennene til den danske Christian 3 de to ytre skrinene i stykker. De sendte sølvet, gullet og de edle stenene til København.

Da svenskene erobret slottet i 1564, trakk de sølvnaglene ut av det visstnok gjenværende, opprinnelige skrinet, som de tok med seg da de flyktet, og gravde ned i Fløan kirke i Stjørdal.

Olavsskrinet ble deretter hentet til Trondheim. 8. juni i 1564 ble det satt ned i en åpen, murt grav i Nidarosdomen. Skrinet ble gjenstand for hemmelig dyrkelse. Fordi man mente mente denne dyrkelsen var overtroisk og forkastelig, ble graven etter kongelig befaling kastet til med jord i 1568.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg