Ringve

Ringve, gammel storgård i Trondheim kommune, Sør-Trøndelag, på Ladehalvøya 3 km nordøst for bykjernen. Gården tilhørte i middelalderen Bakke kloster, og hadde fra 1559 felles eier med Lade (Hans Ovesen Rud og senere slektene Bjelke og Schøller) til den 1661 kom som arv til Maren Schöller. Hun var gift med rådmann Jan Wessel, og det antas at deres sønn Peter Wessel Tordenskiold ble født her. Ringve tilhørte slekten Wessel til 1788, og omfattet i denne tiden også et privilegert vertshus, Nybryggen. Gården var deretter i slektene Schjelderups og Knoffs eie til den 1878 ble solgt til bergmester Anton Sophus Bachke. Hans sønn Christian Anker Bachke overtok Ringve 1917, og testamenterte 1942 eiendommen med hus og innbo til stiftelsen Ringve Museum.

Gårdens areal er utstykket; omfatter nå en stor park og Ringve botaniske hage (ca. 140 daa), med nær 4000 ulike plantesorter og en rekonstruert renessansehage. Den botaniske hagen sorterer under NTNU, Vitenskapsmuseet.

Gårdsbygningene er gruppert rundt et langt firkanttun. Hovedbygningen, på sørsiden av tunet, er oppført i sveitserstil ca. 1870, mens deler av Wesselbygningen, en lang og smal trønderlån på tunets nordside, skriver seg fra 1600-tallet. Deler av hovedbygningen ble brannskadet i august 2015.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg