Katedralskole, opprinnelig skole i middelalderen som var tilknyttet en katedral eller domkirke med det formål å gi teologisk utdanning til vordende prester.

Undervisningen ved katedralskolene var en videreføring av romernes og grekernes dannelsesprogram med de sju frie kunster (artes liberales). I Norge ble de første katedralskolene i Trondheim, Bergen, Oslo og Hamar grunnlagt kort etter at Norge ble eget erkebispedømme i 1152. Senere i middelalderen fikk også Stavanger katedralskole, og Kristiansand på 1600-tallet.

Etter reformasjonen mistet katedralskolene etter hvert sitt geistlige preg. Hovedfagene var latin, gresk, skriving og regning. I løpet av 1800-tallet ble fagkretsen betydelig utvidet. Katedralskolene utgjorde sammen med latinskolene i andre byer de såkalte lærde skoler, som dimitterte elever til universitetet. Med loven om høyere allmennskoler av 1869 fikk katedralskolene samme organisasjon som andre høyere allmennskoler i landet.

I dag er katedralskolene vanlige videregående skoler, men de har beholdt betegnelsen katedralskole; se Bergen katedralskole, Hamar katedralskole, Kristiansand katedralskole, Oslo katedralskole, Stavanger katedralskole, Trondheim katedralskole.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.