katedralskole

Katedralskole. Hovedbygningen ved Trondheim katedralskole ble oppført 1786–87. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /KF-arkiv ※.

Artikkelstart

Katedralskole, opprinnelig skole i middelalderen som var tilknyttet en katedral eller domkirke med det formål å gi teologisk utdanning til vordende prester.

Faktaboks

Uttale
katedrˈalskole

Undervisningen ved katedralskolene var en videreføring av romernes og grekernes dannelsesprogram med de sju frie kunster (artes liberales). I Norge ble de første katedralskolene i Trondheim, Bergen, Oslo og Hamar grunnlagt kort etter at Norge ble eget erkebispedømme i 1152. Senere i middelalderen fikk også Stavanger katedralskole, og Kristiansand på 1600-tallet.

Etter reformasjonen mistet katedralskolene etter hvert sitt geistlige preg. Hovedfagene var latin, gresk, skriving og regning. I løpet av 1800-tallet ble fagkretsen betydelig utvidet. Katedralskolene utgjorde sammen med latinskolene i andre byer de såkalte lærde skoler, som dimitterte elever til universitetet. Med loven om høyere allmennskoler av 1869 fikk katedralskolene samme organisasjon som andre høyere allmennskoler i landet.

I dag er katedralskolene vanlige videregående skoler, men de har beholdt betegnelsen katedralskole.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg