Kalvskinnet

Lengst i sør på Kalvskinnet, i Prinsens gate, ligger St. Olav katolske kirke (skimtes til venstre), videre Baptistkirken, Frelsesarmeen og Synagogen.
.
Lisens: CC BY SA 3.0

Artikkelstart

Kalvskinnet er en bydel i Trondheim. Bydelen utgjør den sørvestre delen av sentrum, eller Midtbyen, og tilhører Domkirkens sogn.

Kalvskinnet er fra historien kjent som stedet hvor slaget mellom kong Sverre og Erling Skakke stod i 1179.

Beskrivelse

Litt av bydelen Kalvskinnet i Trondheim sett fra Nidarø.
.
Lisens: CC BY SA 3.0

Denne «grønne» delen av Trondheim sentrum er i dag et ettertraktet boligområde med mange karakteristiske bygårder fra tiden omkring forrige århundreskifte. Bydelen inneholder også mange statlige bygg knyttet til Norges teknisk- naturvitenskapelige universitet (NTNU). Mange større og mindre kirkesamfunn og menigheter har sine kirker og forsamlingslokaler her. Bydelen er fra gammelt av kjent for sin institusjonelle bebyggelse innenfor helseomsorgen; Trondhjems Hospitals pleiestiftelse; Tronka, Kalvskinnet sykehus, Tukthuset med flere. Området har vært brukt av Forsvaret i flere hundre år, inntil de la ned sin aktivitet i Trondheim mot slutten av 1990-tallet.

I dag huser bydelen flere interessante museer; Vitenskapsmuseet, middelaldermuseet i Suhmhuset og Norsk Rettsmuseum. Området huser også administrasjon og verksteder for Nidaros Domkirkes Restaureringsarbeider (NDR). Thora Storm videregående skole ligger her, likeledes Birralee International School.

Historie og navn

Kalvskinnet grenser i vest til Skansen, som er den eneste landfaste adkomsten til Trondheim sentrum, og hvor byporten i sin tid stod. Navnet Kalvskinnet er første gang brukt i 1556 og kommer sannsynligvis av at området har vært verdsatt til ett kalveskinn i landskyld.

I Sverres saga benevnes området som akeren (åkeren), og det var her slaget på Kalvskinnet ble utkjempet 19. juni 1179, hvor Sverre Sigurdsson seiret over Erling Skakke.

Kart

Kalvskinnet
Av /Statens kartverk.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg