Lengst i sør på Kalvskinnet, i Prinsens gate, ligger St. Olav katolske kirke (skimtes til venstre), videre Baptistkirken, Frelsesarmeen og Synagogen.
.
Lisens: CC BY SA 3.0

Kalvskinnet er en bydel i Trondheim. Bydelen utgjør den sørvestre delen av sentrum, eller Midtbyen, og tilhører Domkirkens sogn.

Kalvskinnet er fra historien kjent som stedet hvor slaget mellom kong Sverre og Erling Skakke stod i 1179.

Beskrivelse

Litt av bydelen Kalvskinnet i Trondheim sett fra Nidarø.
.
Lisens: CC BY SA 3.0

Denne «grønne» delen av Trondheim sentrum er i dag et ettertraktet boligområde med mange karakteristiske bygårder fra tiden omkring forrige århundreskifte. Bydelen inneholder også mange statlige bygg knyttet til Norges teknisk- naturvitenskapelige universitet (NTNU). Mange større og mindre kirkesamfunn og menigheter har sine kirker og forsamlingslokaler her. Bydelen er fra gammelt av kjent for sin institusjonelle bebyggelse innenfor helseomsorgen; Trondhjems Hospitals pleiestiftelse; Tronka, Kalvskinnet sykehus, Tukthuset med flere. Området har vært brukt av Forsvaret i flere hundre år, inntil de la ned sin aktivitet i Trondheim mot slutten av 1990-tallet.

I dag huser bydelen flere interessante museer; Vitenskapsmuseet, middelaldermuseet i Suhmhuset og Norsk Rettsmuseum. Området huser også administrasjon og verksteder for Nidaros Domkirkes Restaureringsarbeider (NDR). Thora Storm videregående skole ligger her, likeledes Birralee International School.

Historie og navn

Kalvskinnet grenser i vest til Skansen, som er den eneste landfaste adkomsten til Trondheim sentrum, og hvor byporten i sin tid stod. Navnet Kalvskinnet er første gang brukt i 1556 og kommer sannsynligvis av at området har vært verdsatt til ett kalveskinn i landskyld.

I Sverres saga benevnes området som akeren (åkeren), og det var her slaget på Kalvskinnet ble utkjempet 19. juni 1179, hvor Sverre Sigurdsson seiret over Erling Skakke.

Kart

Kalvskinnet
Kalvskinnet
Av /Statens kartverk.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg