Kalvskinnet er en bydel i Trondheim. Bydelen utgjør den sørvestre delen av sentrum, eller Midtbyen. Tilhører Domkirkens sogn. Kalvskinnet er fra historien kjent som stedet hvor slaget mellom kong Sverre og Erling Skakke stod i 1179.

Denne "grønne" delen av Trondheim sentrum er i dag et ettertraktet boligområde med mange karakteristiske bygårder fra tiden omkring forrige århundreskifte. Forøvrig er det i bydelen mange statlige bygg knyttet til Norges teknisk- naturvitenskapelige universitet (NTNU), og Høgskolen i Sør-Trøndelag (HIST). Mange større og mindre kirkesamfunn og menigheter har sine kirker og forsamlingslokaler her. Bydelen er fra gammelt av spesielt kjent for sin institusjonelle bebyggelse innenfor helseomsorgen; Trondhjems Hospital, Kalvskinnet sykehus, Tukthuset m.fl.

Kalvskinnet grenser i vest til Skansen, som er den eneste landfaste adkomsten til Trondheim sentrum. Området har vært brukt av Forsvaret i flere hundre år, inntil de la ned sin aktivitet i Trondheim mot slutten av 1990-tallet. I dag huser bydelen flere interessante museer; Vitenskapsmuseet, Middelaldermuseet i Suhmhuset og Norsk Rettsmuseum.

Navnet Kalvskinnet er første gang brukt i 1556 og kommer sannsynligvis av at området har vært verdsatt til ett kalveskinn i landsskyld. I Sverres saga benevnes området som akeren (åkeren).

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.