Kalvskinnet er en bydel i Trondheim. Bydelen utgjør den sørvestre delen av sentrum, eller Midtbyen. Tilhører Domkirkens sogn. Kalvskinnet er fra historien kjent som stedet hvor slaget mellom kong Sverre og Erling Skakke stod i 1179.

Denne "grønne" delen av Trondheim sentrum er i dag et ettertraktet boligområde med mange karakteristiske bygårder fra tiden omkring forrige århundreskifte. Forøvrig er det i bydelen mange statlige bygg knyttet til Norges teknisk- naturvitenskapelige universitet (NTNU), og Høgskolen i Sør-Trøndelag (HIST). Mange større og mindre kirkesamfunn og menigheter har sine kirker og forsamlingslokaler her. Bydelen er fra gammelt av spesielt kjent for sin institusjonelle bebyggelse innenfor helseomsorgen; Trondhjems Hospital, Kalvskinnet sykehus, Tukthuset m.fl.

Kalvskinnet grenser i vest til Skansen, som er den eneste landfaste adkomsten til Trondheim sentrum. Området har vært brukt av Forsvaret i flere hundre år, inntil de la ned sin aktivitet i Trondheim mot slutten av 1990-tallet. I dag huser bydelen flere interessante museer; Vitenskapsmuseet, Middelaldermuseet i Suhmhuset og Norsk Rettsmuseum.

Navnet Kalvskinnet er første gang brukt i 1556 og kommer sannsynligvis av at området har vært verdsatt til ett kalveskinn i landsskyld. I Sverres saga benevnes området som akeren (åkeren).

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.