Tyholttårnet er et tydelig kjennemerke på bydelen Tyholt.

.
Lisens: fri

Tyholt er en bydel i Trondheim, omkring tre kilometer øst for Midtbyen. Bydelen ligger høyt og fritt til på Strinda, mellom Persaunet, Valentinlyst og Blussuvoll.

Faktaboks

Etymologi

Usikkert; enten av norrønt þy 'trellkvinne', eller elvenavnet Tya.

I middelalderen var Tyholt kirkegods og ble etter reformasjonen krongods. Etter mange overdragelser i de følgende århundrene kom den blant annet i Tyholt-slekten Angells eie. Telegrafverket overtok eiendommen i 1921 som tomt for Trøndelag kringkaster, som gikk på lufta i 1930. Etter at sendemastene ble revet i 1979 oppførte Televerket et 124 meter høyt telekommunikasjons- og radiotårn, som åpnet i 1985. Tårnet har også restaurant (med roterende gulv) og utsiktsplattform. I 1984 ble NRK sin nye radiokanal P2 etablert på Tyholt like ved Tyholttårnet. I dag er det radiokanalene P1, og delvis P3 som ledes fra Tyholt.

NTNU Campus Tyholt består av Norsk Marinteknisk Forskningsinstitutt, med blant annet Marinteknisk senter, Havlaboratoriet, Skipsmodelltanken, og kavitasjonslaboratoriet. Like i nærheten ligger Trondheim Innovation Center (tidligere Telenorsenteret).

Det meste av bebyggelsen på Tyholt består av villaer og eneboliger, men også boligblokker på blussuvoll. Tyholt huser også Strinda videregående skole. Blussuvoll ungdomsskole, trinn 8.- 10., mottar elever fra de omkringliggende barneskolene i Åsvang, Eberg, Strindheim og Berg

Kart

Tyholt
Tyholt
Av /Statens kartverk.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg