Statkraft Varme sin varme-sentral på Tiller i Trondheim.

Mikal Sveen. fri

Statkraft Varme AS er et selskap i Statkraft-konsernet med hovedkontor i Trondheim. Selskapet har (i 2016) konsesjon på produksjon og distribusjon av fjernvarme på 12 steder i Norge og fire steder i Sverige. Den årlige fjernvarmeproduksjonen er cirka 1100 GWh, som leveres til cirka 13 000 kunder.

Anlegget i Trondheim er størst, med en kapasitet på 197 MW og en årlig produksjon på ca. 575 GWh. Fjernvarmenettets utstrekning er her cirka 300 km og det leveres varme til mer enn 8000 boliger og 650 bedrifter og offentlige bygg.

Mer enn 30 prosent av oppvarmingsbehovet i Trondheim og Klæbu er dekket med varme fra byens fjernvarmeanlegg. Trondheim er, ved siden av Oslo, ledende på bruk av vannbåren varme i Norge.

Selskapets målsetting er å utvikle og tilby kundene et fleksibelt energiforsyningssystem basert på forskjellige fornybare energikilder. Som eksempel har varmesentralen i Trondheim kapasitet til å motta 170 000 tonn søppel årlig, og cirka 75 prosent av av den produserte energien blir gjenvunnet fra søppel-/avfallsforbrenning. I tillegg benyttes bioenergi, varmepumper, deponigass, naturgass (LNG), propan/butan (LPG), elektrisk strøm og litt fyringsolje.

I 2014 var 94,3 prosent av produksjonen i Norge og Sverige basert på fornybare energikilder.

Fjernvarmevirksomheten i Trondheim startet allerede i 1982. Den gang som en avdeling under energidivisjonen i Trondheim Elektrisitetsverk (TEV). Pådriver og primus motor for å starte fjernvarmeutbygging i offentlig regi i Trondheim var divisjonssjef Harald Einum i TEV.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.