Statkraft Varme sin varme-sentral på Tiller i Trondheim.

Mikal Sveen. fri

Statkraft Varme AS er et selskap i Statkraft-konsernet med hovedkontor i Trondheim. Selskapet har ( i 2016) konsesjon på produksjon og distribusjon av fjernvarme på 12 steder i Norge og 4 steder i Sverige. Den årlige fjernvarmeproduksjonen er ca. 1.100 GWh, som leveres til ca. 13.000 kunder.

Anlegget i Trondheim er størst, med en kapasitet på 197 MW og en årlig produksjon på ca. 575 GWh. Fjernvarmenettets utstrekning er her ca. 300 km og det leveres varme til mer enn 8000 boliger og 650 bedrifter og offentlige bygg.

Mer enn 30 % av oppvarmingsbehovet i Trondheim og Klæbu er dekket med varme fra byens fjernvarmeanlegg. Trondheim er, ved siden av Oslo, ledende på bruk av vannbåren varme i Norge.

Selskapets målsetting er å utvikle og tilby kundene et fleksibelt energiforsyningssystem basert på forskjellige fornybare energikilder. Som eksempel har varmesentralen i Trondheim kapasitet til å motta 170 000 tonn søppel årlig, og ca. 75 % av av den produserte energien blir gjenvunnet fra søppel-/avfallsforbrenning. I tillegg benyttes bioenergi, varmepumper, deponigassnaturgass (LNG), propan/butan (LPG), elektrisk strøm og litt fyringsolje. I 2014 var 94,3 % av produksjonen i Norge og Sverige basert på fornybare energikilder.

Fjernvarmevirksomheten i Trondheim startet allerede i 1982. Den gang som en avdeling under energidivisjonen i Trondheim Elektrisitetsverk (TEV). Pådriver og primus motor for å starte fjernvarmeutbygging i offentlig regi i Trondheim var divisjonssjef Harald Einum i TEV.

Selskapets hjemmeside

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.