Kristiansten festning

Kristiansten festning under adventstiden 2011.
Forsvarsbygg nasjonale festningsverk.
Flagget på festningen

Kristiansten festning, tidligere militær festning midt i Trondheim by, påbegynt som en polygonal tårnfestning i 1681 etter planer av generalmajor Cicignon. Fra beliggenheten på høyden øst for sentrum kunne anlegget kontrollere adkomsten til byen og støtte de åpne forsvarsverkene langs Nidelven. Sammen med Munkholmen og Skansen ved Ila sikret Kristiansten festning Trondheim blant annet under den svenske general Armfelts beleiring 1718. Kristiansten ble avviklet som festning i 1816.

At festningen ikke ble forlatt og langsomt ble en ruin, skyldes at anlegget ble videreført blant annet som brannvakt, hvilket «sikret festningen et minimum av vedlikehold inntil den etter hvert ble betraktet som et historisk minnesmerke og behandlet deretter.»¹ Midt på 1800-tallet var Fredriksten igjen vurdert som militært relevant, men uten å bli gjort operativ. Fra starten av 1900-tallet tilkom flere nye bygninger (brakker og kaserner), og festningen ble blant annet benyttet som treningsanlegg og ammunisjonslager. Sistnevnte førte til en større eksplosjon i 1923.

Under den annen verdenskrig gjorde okkupasjonsmakten festningen igjen til et operativt militært anlegg ved å etablere luftvernstillinger på festningsområdet. Tyskerne benyttet også festningen til rettersted, hvilket også norske myndigheter gjorde i forbindelse med landssvikoppgjøret.

Med sin karakteristiske donjon er Kristiansten et markant landemerke i Trondheim og festningen med forterreng utgjør en viktig del av byenes rekreasjonsområder. All militær virksomhet ved Kristiansten festning, inkludert kommandantskapet, ble avviklet i 2002, men kommandantskapet er siden gjeninnført. Festningen benyttes i dag til kurs, konferanser og selskaper samt utendørsarrangementer som konserter, teater og lignende.

Kristiansten festning er et av Norges 14 nasjonale festningsverk og ble fredet av Riksantikvaren i 2014.

¹ Verneplan Kristiansten festning – avsnitt om festningens utvikling

Eksterne lenker

Litteratur

  • Stangeland, Gro & Eva Valebrokk: Norges bedste værn og fæste: nasjonale festningsverk, 2001, 183–93.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg