Kristiansten festning

Kristiansten festning under adventstiden 2011.
Forsvarsbygg nasjonale festningsverk.
Flagget på festningen

Artikkelstart

Kristiansten festning er en tidligere militær festning midt i Trondheim by. Den ble påbegynt som en polygonal tårnfestning i 1681 etter planer av generalmajor Johan Caspar de Cicignon.

Kristiansten som festning

Fra beliggenheten på høyden øst for sentrum kunne anlegget kontrollere adkomsten til byen og støtte de omfattende, men mer sårbare forsvarsverkene langs Nidelven. Sammen med Munkholmen og Skansen ved Ila sikret Kristiansten festning Trondheim blant annet under den svenske general Armfelts beleiring 1718.

Kristiansten ble avviklet som festning i 1816. At festningen ikke ble forlatt og langsomt ble en ruin, skyldes at anlegget ble videreført blant annet som brannvakt. Dette førte til at festningen ikke forfalt. Etter hvert ble den betraktet som et historisk minnesmerke og behandlet deretter.

Senere bruk

I mai 1923 eksploderte en kasematt på Kristiansten som ble brukt til lagring av eksplosiver. En person omkom og mange ble skadet. Flere hus, enkelte av dem hundrevis av meter unna festningen, ble ramponert. Hendelsen resulterte i at Forsvaret endret rutinene for sprengstofflagring.
Eksplosjonen på Kristiansten, 1923
Av /Forsvarets museer.

Midt på 1800-tallet var Kristiansten igjen vurdert som militært relevant, dog uten å bli gjort operativ. Fra starten av 1900-tallet tilkom flere nye bygninger (vesentlig brakker og kaserner), og festningen ble blant annet benyttet som skole, treningsanlegg og ammunisjonslager. Sistnevnte førte til en større eksplosjon i 1923.

Andre verdenskrig

Under andre verdenskrig gjorde den tyske okkupasjonsmakten festningen igjen til et operativt militært anlegg ved å etablere luftvernstillinger på festningsområdet samt en forlegningsleir på slettene øst i forterrenget. Tyskerne benyttet også festningen til rettersted, hvilket også norske myndigheter gjorde i forbindelse med landssvikoppgjøret.

Landemerke og kulturminne

Med sin karakteristiske, og i norsk sammenheng meget sjeldne, donjon er Kristiansten et markant landemerke i Trondheim. Festningen, med sitt relativt store og parkmessige forterreng, utgjør i dag en viktig del av byenes rekreasjonsområder. All militær virksomhet ved Kristiansten festning, inkludert kommandantskapet, ble avviklet i 2002, men kommandantskapet er siden gjeninnført. Festningen er i dag museum, og benyttes i tillegg til kurs, konferanser og selskaper, samt utendørsarrangementer som konserter, matfestivaler og lignende.

Kristiansten festning er et av Norges 14 nasjonale festningsverk og ble fredet av Riksantikvaren i 2014.

Eksterne lenker

Litteratur

  • Stangeland, Gro & Eva Valebrokk: Norges bedste værn og fæste: nasjonale festningsverk, 2001, 183–93.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg