Leirfossene kraftverk

Aggregathallen i Leirfossene kraftverk.
Av /Norsk Vasskraft- og Industristadmuseum.
Lisens: CC BY NC ND 2.0

Leirfossene kraftverk portalbygg

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Artikkelstart

Leirfossene kraftverk, vannkraftverk i nedre del av Neavassdraget (Nidelva) i Trondheim, Trøndelag.

Installert effekt 45 MW, årlig middelproduksjon 150 GWh. Stasjonen er bestykket med to francisturbiner av ulik størrelse; 29 og 16 MW. Leirfossene kraftverk utnytter en brutto fallhøyde på 61 m. Vannet ledes i sjakt og tunnel fra inntaksmagasin ovenfor Øvre Leirfoss, ned til kraftstasjonen og videre gjennom en ca. 1,5 km lang avløpstunnel som munner ut nedstrøms Nedre Leirfoss.

Leirfossene kraftverk, som er bygget i fjellet under bydelen Sjetnmarka, erstatter de to gamle stasjonene Øvre- og Nedre Leirfoss, fra hhv. 1901 og 1910. De gamle stasjonene er ikke nedlagt, men er ombygd til småkraftverk, som utnytter minstevannføringen som blir ledet gjennom Nidelva utenom tunnelsystemet for nye Leirfossene.

Ved byggingen av Leirfossene kraftverk oppnådde man en økning av den årlige middelproduksjonen på omlag 30 % sammenlignet med produksjonen i de gamle stasjonene. Kraftverket ble satt i drift i 2008, og var det siste kraftverket bygget i regi av Trondheim Energi. Det eies siden 2009 av Statkraft.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg