Skansen, Trondheim. Bildet viser en del av Kongens bastion, som var nordre arm av bymuren. Opprinnelig var muren dobbelt så høy som i dag.
.
Lisens: CC BY SA 3.0

Skansen er et park- og friområde i Trondheim, på Nidareid, ved Trondheimsfjorden vest for Midtbyen.

Tidligere var Skansen et festningsanlegg med byport – Skanseporten – som på den tiden var eneste forbindelse til Trondheim over land. Etter at byen mistet status som festningsby i 1816, ble Skansebefestningen gradvis revet. I dag gjenstår bare deler av Kongens bastion (den nordre) og Dronningens bastion (den søndre). Selve byporten eksisterte imidlertid frem til 1858.

Skansen stasjon er stoppested for lokaltog. Fra 1955 til 1979 var Skansen utgangspunkt for bilferja over til Fosenhalvøya (Vanvikan). Nordre avlastningsveg går i tunnel under Skansen og Skanseløpet (Kanalen). I dag er Skansen et parkmessig område med marina og småbåthavn, og med utmerket utsikt ut over fjorden mot «Fosenalpene».

Moloen på Skansen, mai 2021
Solnedgang over Trondheimsfjorden med molen og fyret ved Skansenbrua
Moloen på Skansen, mai 2021
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Kart

Skansen
Skansen
Av /Statens kartverk.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg