Faktaboks

Miljødirektoratet

på engelsk Norwegian Environment Agency (NEA)

Forretningsadresse
Trondheim
Daglig leder
Ellen Christine Hambro
Logo Miljødirektoratet
.

Miljødirektoratet er et norsk statlig direktorat med hovedoppgave å redusere klimagassutslipp, forvalte norsk natur og hindre forurensning.

Oppgaver

Ansvarsområdene omfatter et bredt felt av oppgaver innen forvaltningen av miljøet. Hovedmålene for direktoratet er knyttet til forvaltning, kartlegging og overvåking av blant annet klima, naturvern, friluftsliv, kulturlandskap, avfall, gjenvinning, og forurensning.

Som virkemiddel for å nå disse målsettingene har direktoratet hovedansvaret for håndhevelsen av i alt 13 lover, herunder forurensningsloven, friluftsloven, Svalbardloven og naturmangfoldsloven. Direktoratet har også sentrale oppgaver knyttet til internasjonalt miljøarbeid, gjennom diverse EU-organer, Olje for utvikling arbeidet i bistandsland, og FN-konvensjoner.

Direktoratet, som administrativt ligger under Klima- og miljøverndepartementet (KLD), har avdelinger både i Trondheim og Oslo. Avdelingene i Trondheim har hovedansvaret for naturforvaltning. Avdelingene i Oslo har hovedansvaret for forurensning og klima. I tillegg har Statens naturoppsyn (SNO) mer enn 60 lokale kontorer spredt over hele landet. SNO arbeider med å håndheve rovdyrforvaltningen og skjøtsel/tilsyn i verneområder.

I 2018 hadde direktoratet i alt rundt 700 medarbeidere og et budsjett på 4,8 milliarder kroner.

Direktoratet har hatt store oppgaver i forbindelse med utformingen av regjeringens klimapolitikk. To store Klimakur-rapporter, en i 2010 og en i 2020, har utredet mulige virkemidler i kampen mot klimaendringer. Begge rapportene har lagt viktige faglige premisser for den politiske debatten og for offisiell politikk.

Historikk

Miljødirektoratet ble opprettet 1. juli 2013 gjennom en sammenslåing av Direktoratet for naturforvaltning og Klima- og forurensningsdirektoratet.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Faktaboks

Miljødirektoratet
Sektorkode
6100 Statsforvaltningen
Næringskode(r)
84.120 Offentlig administrasjon tilknyttet helsestell, sosial virksomhet, undervisning, kirke, kultur og miljøvern

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg