En del av Ravnkloa, Trondheim, med «Den siste viking» og Ravnkloklokka (2013).
.
Lisens: fri

Ravnkloa er Trondheims mest kjente allmenning og byens fisketorg, beliggende nederst i Munkegata, ved kanalhavnen.

Historie

Det har foregått fiskehandel i Ravnkloa i mange hundre år, på 1800-tallet også vanlig torghandel. Fisketorget ble anlagt i 1896, men ble i 1945 flyttet til en innendørs fiskehall. En ny midlertidig hall ble bygget på 1960-tallet, men denne ble i desember 2000 erstattet med en permanent fiskehall. Foruten fiskeutsalg rommet den også en sommerkafé og en delikatessebutikk. Det foregikk også salg av fisk og skalldyr direkte fra båt. Fiskehallen ble imidlertid lagt ned ved årsskiftet 2021/2022 grunnet dårlig lønnsomhet.

Ravnklo-allmenningen ble opprustet på midten av 1990-tallet, da plassen ble brolagt og det ble bygget et amfi med sitteplasser rundt. Nils Aas' skulptur Den siste viking og en kopi av den gamle Ravnklo-klokka pryder plassen. Med utgangspunkt i Ravnkloa går det om sommeren båtrute ut til Munkholmen mange ganger daglig. Ravnkloa er også avgangsplass for guidede båtturer.

Navnet er trolig etter en Peder Raffnklau, som er nevnt i kilder allerede fra 1619, og navnet er brukt på allmenningen fra begynnelsen av 1700-tallet.

Kart

Ravnkloa
Ravnkloa
Av /Statens kartverk.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg