Byneset utgjør siden 1964 den vestligste delen av Trondheim kommune, og regnes i dag som en del av bydelen Heimdal. Det er først og fremst en jordbruksbygd med god jord og mange veldrevne gårder. Landskapet er i vest relativt flatt med veldyrkede jorder og myrlandskap (Høstadmyra), mens det i øst er sterkt kupert med skog og fjell. Høyeste topp er Storheia; 566 moh. Byneset var svært tidlig befolket og er rik på arkeologiske funn fra stein-, bronse- og jernalder.

Spongdal er største tettsted og bygdesenter på Byneset. Her ligger Spongdal skole, barne- og ungdomsskole, trinn 1.-10. Forsamlingshuset Folkvang og Byneset Golfsenter med 18-hulls golfbane. Fv. 707 fra Klett til Flakk går gjennom tettstedet, hvor den krysser Fv. 831., som tar av mot vest og følger Trondheimsfjorden rundt Byneset til Rye. Byneset kirke ligger ved Fv. 831, ca. 2,5 km vest for tettstedet Spongdal. Kirken er viet helgenen St.Mikael og ble innviet ca. 1180.

Langørgen (Langørjan) og Rye er tettsteder beliggende lenger nord på Byneset. Her ligger Rye kapell, vigslet i 1995. I kapellet, som tidligere var bedehus, ligger også menighetskontoret for Byneset. Rye skole er en barneskole med trinn 1.-7. Skolen er kombinert med samfunnshus. Ved skolen er det også fritidsklubb, hånd- og fotballbaner.

Byneset har de siste årene hatt et relativt stabilt innbyggertall på rundt 2600.

 

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.