Byneset, den vestligste delen av Trondheim kommune, regnes i dag som en del av bydelen Heimdal. Byneset ligger på en halvøy vest for Trondheim mellom Trondheimsfjorden (Flakkfjorden) og Gaulosen. Byneset var fram til 1964 herredskommune i Sør-Trøndelag

Jord- og skogbruk er hovednæringen i området, og det er betydelig korn- og melkeproduksjon. Landskapet i vest er relativt flatt med veldyrkede jorder og myrlandskap (Høstadmyra), mens det i øst er sterkt kupert med skog og fjell. Høyeste topp er Storheia på 566 moh.

Byneset var svært tidlig befolket og er rik på arkeologiske funn fra stein-, bronse- og jernalder. Byneset kirke, en steinkirke fra 1170-årene med altertavle og prekestol fra 1600-tallet, ligger ved Fv. 831, cirka 2,5 km vest for Spongdal. Kirken er viet helgenen St.Mikael og ble innviet cirka 1180. Siden 1999 har det vært golfbane på Byneset, Byneset Golfsenter med 18-hulls golfbane. Anne B Ragdes romantrilogi Berlinerpoplene - Eremittkrepsene - Ligge i grønne enger (2004-07) foregår her.

Den tidligere kommunen Byneset omfattet Byneshalvøya vest for Leinstrand samt Trondheim bymark. Kommunesenteret var Spongdal. Ved sammenslåingen var kommunens areal 78,54 km² og den hadde 2049 innbyggere.

Spongdal er største tettsted og bygdesenter på Byneset. Her ligger Spongdal skole, barne- og ungdomsskole, trinn 1.-10. og forsamlingshuset Folkvang. Fv. 707 fra Klett til Flakk går gjennom tettstedet, hvor den krysser Fv. 831., som tar av mot vest og følger Trondheimsfjorden rundt Byneset til Rye.

Langørgen (Langørjan) og Rye er tettsteder beliggende lenger nord på Byneset. Her ligger Rye kapell, vigslet i 1995. I kapellet, som tidligere var bedehus, ligger også menighetskontoret for Byneset. Rye skole er en barneskole med trinn 1.-7. Skolen er kombinert med samfunnshus. Ved skolen er det også fritidsklubb, hånd- og fotballbaner.

Byneset har de siste årene hatt et relativt stabilt innbyggertall på rundt 2600.

Navnet var opprinnelig Nes, senere endret til Byneset etter gården By, av norrønt býr, 'gård'. 

  • By, Ole Arnfinn m.fl., red.: Byneset bygdebok, 2003–2007, 4 b.
  • Fugelsøy, Maurits: Byneset, 1963–66, 2 b., Finn boken
  • Ord og uttrykk fra Byneset, utg. av Byneset historielag, 1999, Finn boken

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.