Ladehalvøya sett fra Kuhaugen. Lademoen i forgrunnen (2017)
.
Lisens: CC BY SA 3.0

Lade er en halvøy og bydel i Trondheim kommune, omkring 3 kilometer nordøst for sentrum. Ladehalvøya omfatter blant annet områdene Ladehammeren, Østmarka, Ringve og Devle. I vest, nord og øst avgrenses Lade av Trondheimsfjorden, i dette området gjerne kalt Strindfjorden. I sørvest, sør og sørøst grenser Lade til henholdsvis bydelene Lademoen, Strindheim, Leangen og Rotvoll. Langs sjøen går Ladestien, som er en populær tursti som binder sammen flere av Trondheims bedre badestrender. Ladehalvøya har tidlig vår, en særpreget flora og et rikt fugleliv.

Faktaboks

Etymologi
norrønt laðir, ‘opplagssted, lastested’

Foruten store friluftsområder har bydelen betydelig med industri og næringsvirksomhet, blant annet flere store kjøpesentre og bransjeforretninger (bil, trelast, innredning og så videre). Bebyggelsen består fra gammelt av vesentlig av småhus, men i de siste tiårene har utbyggingen av større boligområder med blokker skutt fart.

Ringve museum og botaniske hage ligger her. Likeså Lade skole, som er en grunnskole trinn 1–10 og Ladejarlen videregående skole. Lade idrettsanlegg er byens største arena for fotballaktivitet – årlig arrangeres her Scandia Cup. Norges geologiske undersøkelse har sitt hovedkontor her. Lade kirke er en av landets eldste steinkirker, fra slutten av 1100-tallet. På vestsiden av Ladehalvøya, ikke langt fra Lade kirke, ligger det populære friluftsområdet og badeplassen Korsvika.

Ladehalvøya ble innlemmet i Trondheim kommune i 1952. Før den tid tilhørte den Strinda kommune. Fra gammel tid tilhørte store deler av Ladehalvøya Lade gård, som i dag er hovedkontor for Reitangruppen (REMA). Fra vikingtiden er Lade kjent som bostedet (høvdingsete og hov) til Trøndelags herskere, Ladejarlene.

Kart

Lade
Lade
Av /Statens kartverk.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg