Lade er en halvøy og bydel i Trondheim kommune, omkring 3 km nordøst for sentrum. Ladehalvøya omfatter bl.a. områdene Ladehammeren, Østmarka, Ringve og Devle. I vest, nord og øst avgrenses Lade av Trondheimsfjorden, i dette området gjerne kalt Strindfjorden. I sørvest, sør og sørøst grenser Lade til henholdsvis bydelene Lademoen, Strindheim, Leangen og Rotvoll. Langs sjøen går Ladestien, som er en populær tursti som binder sammen flere av Trondheims bedre badestrender. Ladehalvøya har tidlig vår, en særpreget flora og et rikt fugleliv.

Foruten store friluftsområder har bydelen betydelig med industri og næringsvirksomhet, bl.a. flere store kjøpesentre og bransjeforretninger (bil, trelast, innredning osv.). Bebyggelsen består fra gammelt av vesentlig av småhus, men i de siste tiårene har utbyggingen av større boligområder med blokker skutt fart.

Ringve museum og Ringve botaniske hage ligger her. Lade skole, grunnskole trinn 1.-10., dessuten Ladejarlen- og Ringve (nå sammenslått med Strinda) videregående skoler. Lade idrettsanlegg er byens største arena for fotballaktivitet - årlig arrangeres her Scandia CupNorges geologiske undersøkelse har sitt hovedkontor her. Lade kirke er en av landets eldste steinkirker, fra slutten av 1100-tallet. På vestsiden av Ladehalvøya, ikke langt fra Lade kirke, ligger det populære friluftsområdet og badeplassen Korsvika.

Ladehalvøya ble innlemmet i Trondheim kommune i 1952. Før den tid tilhørte den Strinda kommune. Fra gammel tid tilhørte store deler av Ladehalvøya Lade gård, som i dag er hovedkontor for Reitangruppen (REMA). Fra vikingtiden er Lade kjent som bostedet (høvdingsete og hov) til Trøndelags herskere; Ladejarlene.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.