Faktaboks

Märtha Louise

prinsesse Märtha Louise

Født
22. september 1971, Oslo
Virke
Prinsesse av Norge
Familie

Foreldre: Daværende kronprins Harald (1937–; se Harald 5) og kronprinsesse Sonja (1937–).

Gift 24. mai 2002 i Nidarosdomen med forfatter Ari Mikael Behn (1972–2019), sønn av spesialpedagog Olav Bjørshol (1952–) og helhets- og rosenterapeut Marianne Rafaela Solberg Behn (1953–). Ekteskapet oppløst i 2017. Søster av kronprins Haakon (1973–).

Märtha Louise i 2019.
Prinsesse Märtha Louise under ViVil-lekene på Nadderud stadion i 2019.
Av /NTB.

Märtha Louise er prinsesse av Norge. Hun er datter av kong Harald 5 og dronning Sonja. Hun ble født på Rikshospitalet og er oppkalt etter sin farmor, kronprinsesse Märtha, og sin tippoldemor, dronning Louise. Prinsesse Märtha Louise vokste opp på Skaugum i Asker, og var interessert i litteratur, musikk, friluftsliv, folkedans og idrett, særlig hestesport.

24. mai 2002 ble hun gift i Nidarosdomen med forfatteren Ari Behn. Paret fikk tre barn, Maud Angelica (født 29. april 2003), Leah Isadora (født 8. april 2005) og Emma Tallulah (født 29. september 2008). Ekteskapet ble oppløst i 2017. Prinsesse Märtha har siden 2005 bodd i Lommedalen i Bærum.

I forbindelse med ekteskapet med Ari Behn gav Märtha avkall på tittelen «Hennes Kongelige Høyhet». Siden februar 2002 har hun ikke mottatt apanasje, og fra samme år betaler hun skatt, blant annet for å forenkle mulighetene til å motta lønn og honorarer for eget arbeid på vanlig måte. Märtha Louises fødselsdag har fra 2005 ikke lenger vært offisiell flaggdag, og fra 2019 bruker hun ikke prinsessetittelen i kommersielle sammenhenger. Hennes konstitusjonelle status forblir uforandret.

Tronfølge og likestilling

Kongefamilien under kongeparets gullbryllup i 2018

Märtha Louise er født i 1971, før sin bror Haakon Magnus. Ved en grunnlovsendring i 1990 ble Märtha arveberettiget til tronen, men som en overgangsordning ble det bestemt at mann går foran kvinne for dem som er født før 1990. Stortinget gjennomførte i 1990 en endring av Grunnlovens § 6. Det ble innført likestilt arverett for alle kongelige barn født etter 1990 (med henblikk på prins Haakon Magnus' fremtidige barn), og arveberettigelse for alle født i perioden 1971–1990 (med henblikk på prinsesse Märtha Louise), dog med mannlig forrang. Slik fikk Norge to tronarvinger. Märtha er dermed nummer fire i arverekken etter kong Harald.

Utdannelse

Prinsessen gikk på Smestad skole og senere på Kristelig Gymnasium i Oslo, der hun avla eksamen i 1990. Hun var ferdig utdannet fysioterapeut fra Fysioterapihøgskolen i Oslo i 1996, og tok praksistiden som fysioterapeut i Nederland, men har aldri utøvet sitt yrke offentlig. Hun har senere videreutdannet seg innen rosenmetoden, en behandlingsmetode som kombinerer berøring med samtale, basert på ideene til den tysk-amerikanske fysioterapeuten Marion Rosen (1914–2012).

Hestesport

Prinsesse Märtha Louise under Oslo Grand Prix 2022
Prinsesse Märtha Louise under Oslo Grand Prix 2022 på Bjerke travbane.

Prinsessen var i flere år aktiv som sprangrytter i Norge, Nederland og Belgia. Hun representerte Norge ved en lang rekke internasjonale mesterskap og oppnådde mange gode plasseringer. I 2000 la hun opp som aktiv rytter og vendte hjem for å ta del i kongefamiliens oppgaver.

Forfatterskap

Prinsesse Märtha Louise

Prinsesse Märtha Louise. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /NTB Scanpix ※.
Prinsessebryllup 2002

Prinsesse Märtha Louise og Ari Behn giftet seg i Nidarosdomen i 2002. Her vinker brudeparet til folket fra trappen på Stiftsgården etter vielsen.

Prinsessebryllup 2002
Av /NTB Scanpix.

I portrettboken Underveis av Erik Fosnes Hansen, som utkom til hennes 30-årsdag i 2001, debuterte prinsessen selv som forfatter, med en rekke korte, innholdsmettede tekster og noveller. I boken forteller hun også om sin egen oppvekst og utvikling som prinsesse i en brytningstid for monarkiet i Norge. Både i boken og ved andre anledninger har hun tatt til orde mot ekstreme utslag av sensasjonsjournalistikken.

I 2002 utgav Märtha Louise og Ari Behn boken Fra hjerte til hjerte, som blant annet omhandler deres vandring langs deler av pilegrimsleden i Trøndelag på vei til bryllupet. Prinsessen utgav i 2004 eventyrboken Hvorfor de kongelige ikke har krone på hodet sammen med tegneren Svein Nyhus, og etablerte i 2002 selskapet Prinsesse Märtha Louises kulturformidling. Prinsessen har blant annet markert seg som en populær eventyrforteller på TV.

I 2007 startet hun kurssenteret Astarte Communications sammen med Elisabeth Nordeng (tidligere Samnøy). De har utgitt flere bøker sammen (se Utgivelser)

Beskytterskap og representasjon

Märtha Louise i 2010
/NTB Scanpix.

Prinsesse Märtha Louise har representert det offisielle Norge ved flere utenlandske arrangementer og har hatt en omfattende reisevirksomhet hjemme og ute. Hun har vært beskytter for en rekke ideelle organisasjoner og kulturtiltak, og vært goodwillambassadør for FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR).

Våren 2022 forlovet Märtha Louise seg med den amerikanske alternativbehandleren Durek Verrett. Hans mange kontroversielle utsagn førte til fornyet diskusjon om hennes rolle i kongehuset, og flere foreninger frasa seg hennes beskytterskap. Høsten 2022 frasa prinsessen selv sine beskytterskap og vil deretter ikke representere kongehuset. Hun beholdt imidlertid sin tittel og fortsatte som styreleder i Prinsesse Märtha Louises fond, som ble opprettet da hun ble født og som yter bidrag til funksjonshemmede barn. Flere ganger har hun tatt sterkt til orde for så vel barns rettigheter ute og hjemme som for mellommenneskelig toleranse og solidaritet.

Utgivelser

 • Kvitebjørn kong Valemon. H.K.H. Prinsesse Märtha Louise leser utvalgte eventyr, CD, 2001
 • Det skjedde i de dager (sammen med Sigvart Dagsland og Oslo Gospel Choir), CD, 2002
 • Fra hjerte til hjerte (sammen med Ari Behn), 2002
 • Hvorfor de kongelige ikke har krone på hodet (med tegninger av Svein Nyhus), 2004.
 • Møt din skytsengel (sammen med Elisabeth Nordeng), 2009
 • Englenes hemmeligheter (sammen med Elisabeth Nordeng), 2012
 • Stemmen eller støyen (sammen med Elisabeth Nordeng), 2014
 • Ditt spirituelle passord (sammen med Elisabeth Nordeng), 2017
 • Født sensitiv (sammen med Elisabeth Nordeng), 2017
 • Sensitive barn (sammen med Elisabeth Nordeng), 2018

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

 • Fosnes Hansen, Erik (2001): Underveis: Et portrett av Prinsesse Märtha Louise
 • Finstad, Inger-Lise og Grimstad, Carl-Erik (2002): Prinsessen og Ari: langs kjærlighetens vei

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg