Märtha Louise

Faktaboks

Märtha Louise

prinsesse Märtha Louise

Født
22. september 1971, Oslo

Prinsesse Märtha Louise. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /NTB Scanpix ※.
Märtha Louise i 2010.
Av /NTB Scanpix.

Artikkelstart

Märtha Louise er prinsesse av Norge. Hun er datter av kong Harald 5 og dronning Sonja. Hun ble født på Rikshospitalet og oppkalt etter sin farmor, kronprinsesse Märtha, og sin tippoldemor, dronning Louise.

Prinsesse Märtha Louise er utdannet som fysioterapeut. 24. mai 2002 ble hun gift i Nidarosdomen med forfatteren Ari Behn. Slottet kunngjorde 5. august 2016 at paret skulle skilles. Paret har tre barn, Maud Angelica (født 29. april 2003), Leah Isadora (født 8. april 2005) og Emma Tallulah (født 29. september 2008). Prinsesse Märtha har siden 2005 bodd i Lommedalen i Bærum.

Hennes fødselsdag har fra 2005 ikke lenger vært offisiell flaggdag. I forbindelse med ekteskapet gav også Märtha avkall på tittelen «Hennes Kongelige Høyhet». Fra 2019 bruker hun ikke prinsessetittelen i kommersielle sammenhenger.

Ved en grunnlovsendring i 1990 ble Märtha arveberettiget til tronen, men som en overgangsordning ble det bestemt at mann går foran kvinne for dem som er født før 1990. Märtha er dermed nummer fire i arverekken etter kong Harald.

Forfatterskap og annen virksomhet

Til hennes 30-årsdag i 2001 utgav Erik Fosnes Hansen boken Underveis. I 2002 utgav Märtha Louise og Ari Behn boken Fra hjerte til hjerte. Prinsessen utgav i 2004 eventyrboken Hvorfor de kongelige ikke har krone på hodet sammen med tegneren Svein Nyhus. Prinsessen etablerte i 2002 selskapet Prinsesse Märtha Louises kulturformidling. Prinsesse Märtha har blant annet markert seg som en populær eventyrforteller i fjernsynet.

I 2007 startet hun kurssenteret Astarte Communications sammen med Elisabeth Nordeng (tidligere Samnøy). De har utgitt flere bøker sammen: Møt din skytsengel (2009), Englenes hemmeligheter (2012), Stemmen eller støyen (2014), Født sensitiv (2017) og Sensitive barn (2018).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

skrev Per Perald

Det står her at hun ga "avkall" på Hennes Kongelige Høyhet, det gjorde hun ikke. HM Kongen fjernet formen , i likhet med hva hans far kong Olav gjorde med prinsesse Astrid og prinsesse Ragnhild da disse giftet seg.

Dette er vanlig i de fleste kongehus, er man ikke en del av kongehuset, så har man ikke kongelig tiltale. Hun forlot kongehuset da hun giftet seg.

Hennes bror er arveberettiget kronprins, så han er en del av kongehuset med sin familie.

Prinsessetittelen er fastsatt i Grunnloven, og den kan faktisk ikke kongen endre engang, da må Stortinget endre Grunnloven.

§34 sier at kongens bestemmer titler for de som er arveberettiget til tronen, bare for at §36 og § 37 benevner gruppen som prinser og prinsesser.

skrev Knut Are Tvedt

Takk for kommentar. Jeg er litt usikker på hva som er riktig her. Andre relevante oppslagsverk bruker også formuleringen "gav avkall på", f.eks. det danske nasjonalleksikonet. Og hun er jo fortsatt nummer fire i arverekken og tilhører den kongelige familie. Jeg skal se litt mer på dette, snakke med forfatteren og se hvordan vi skal formulere dette slik at det blir helt korrekt.

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg